Vučić: Uradićemo reviziju za svaku smrt tokom kovida kako bi se proverilo da li se broj poklapa sa onim iz SISTEMA
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen Pink

utvrdiće se

Vučić: Uradićemo reviziju za svaku smrt tokom kovida kako bi se proverilo da li se broj poklapa sa onim iz SISTEMA

Vučić je kazao da je država od početka sve podatke prikazivala transparentno i uveren je da neće biti nekih većih razlika u odnosu na onu brojku iz sistema

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u narednom periodu uraditi kompletnu reviziju za svaku smrt od početka korona epidemije u našoj zemlji, kako bi se proverilo da li se broj poklapa sa brojem iz sistema.

Vučić je kazao da je država od početka sve podatke prikazivala transparentno i uveren je da neće biti nekih većih razlika u odnosu na onu brojku iz sistema.

"Mi ćemo reviziju uraditi na najpošteniji način, verujem u stručnost naših ljudi, mi ništa nikada nismo krili i sve što smo radili, radili smo transparentno", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o izjavi epidemiologa Predraga Kona da je od marta do juna bilo više preminulih nego što je sistem pokazao.

Vučić kaže da Kona nije tako razumeo, već da je govorio o opštoj stopi mortaliteta.

Ističe da revizija smrti nije u našoj zemlji rađena decenijama, čak ni 2011. godine za vreme ptičjeg gripa.

Vučić kaže da se trenutno, na primer, "revizijom smrti" u Evropi bave Španci, zbog čega im se broj preminulih od kovida povećava.

Kazao je i da Srbija najviše testirala u regionu i izneo podatak da je Srbija na 100.000 stanovniak testirala 16.297 stanovnika, Rumunija 12.256, zatim Slovenija, Crna Gora, Severna Makedonija, Hrvatska, Bugarska Mađarska, BiH, Albanija.

"Testirali smo ubedljivo najviše, ne samo na Zapadnom Balkanu, veći i od naših istočnih i severnih i južnih suseda", rekao je Vučić i dodao da je Srbija imala i manji broj preminulih proporcionalno broju stanovnika u odnosu na druge zemlje.

Predsednik je istakao da je ponosan na rad lekara i državu kako su se izborili sa virusom korona i poručio da je najlakše napadai ljude koji se bore i rade.

"Kao država smo uradili ogroman posao, pre svega lekari, među njima i Kon, koji je bio česta meta napada. Ja kao predsednik države nisam bio na čelu Kriznog štaba, ali sam imao česte kontakte sa svima njima i podržavao sam i Nestorovića da iznosi svoje drugačije stavove", rekao je Vučić.

Dodao je da je svako od lekara imao pravo da kaže šta misli, i da niko od rukovodstva države nije govorio lekarima šta da kažu.

"Zamislite da kažem Pelemišu: 'Je l možete da kažete ovu jednu ili drugu rečenicu?'. To je nemoguće. To su ljudi od integriteta, a napadani su u medijima najgorim mogućim rečnikom, samo zato što su govorili da je država uradila dobar posao", naveo je Vučić.

On je naveo i da je Goran Stevanović uradio odličan posao, i da je to doktor kojeg "zove ceo grad" da pregleda nekog ili proveri stanje nekog pacijenta.

Posebno ističe da podatke ne treba vezivati za lekare, jer je njihov posao bio da leče i spasavaju ljude.

"Govorte o političarima šta hoćete, naše je da demantujemo, ali nemojte da govorite da su lekari, koji su se herojski borili protiv korone, nešto krili", poručio je Vučić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.