IVICA DAČIĆ: Veliko je pitanje da li je Srbiji povoljnije da rešava kosovsko pitanje uz EU ili SAD
Veliko je pitanje, Foto: Printscreen/Prva

NAĆI POLITIČKO REŠENJE

IVICA DAČIĆ: Veliko je pitanje da li je Srbiji povoljnije da rešava kosovsko pitanje uz EU ili SAD

Dačić je kazao da "šablon za dolazak do političkog rešenja" kosovskog pitanja predstavljaju Dejtonski sporazum iz 1995. godine i vašingtonski dogovor Srbije i Kosova od 4. septembra, o normalizaciji ekonomskih odnosa

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je veliko pitanje da li je za Srbiju povoljnije da traži političko rešenje kosovskog pitanja uz posredovanje EU ili SAD.

"Čini mi se da je lakše o tome razgovarati s američkom administracijom, imajući u vidu stav Nemačke i drugih u EU koji misle da sve treba da ostane kako jeste, a da Srbija prizna nezavisnost Kosova, i fleksibilan stav administracije SAD koja polazi od interesa oba naroda", rekao je Dačić na RTS.

Dačić je kazao da "šablon za dolazak do političkog rešenja" kosovskog pitanja predstavljaju Dejtonski sporazum iz 1995. godine i vašingtonski dogovor Srbije i Kosova od 4. septembra, o normalizaciji ekonomskih odnosa.

"Šablon pokazuje da je potrebno izvršiti pritisak na stranu koja neće da prihvati korektno rešenje. To fali Evropskoj uniji, fali im gvozdena pesnica. EU odavno nudi ovo što je Amerika sada ponudila, ali šta je za to tražila? Oni ne mogu da nateraju Prištinu da primeni ni ono što je dogovoreno 2013. godine", naveo je Dačić.

Dodao je treba da se ide ka tome da se mora prihvatiti "neko pravedno rešenje", jer samo ekonomijom neće biti moguće rešiti politički problem.

Povodom uloge SAD u postizanju vašingtonskog dogovora Srbije i Kosova, šef srpske diplomatije je ocenio da EU "ne gleda blagonaklono" ni na inicijativu, a naročito ne na uspeh nekog drugog posrednika.

Današnje simbolično otvaranje kancelarije Finansijske korporacije SAD za medjunarodni razvoj (DFC) u Beogradu, Dačić je ocenio kao "veliki dogadjaj koji pokazuje da SAD misle ozbiljno".

"Današnji dogadjaj predstavlja početak implementacije ekonomskog dela vašingtonskog sporazuma od 4. septembra. To pokazuje da taj sporazum nije samo predizborni trik uoči predsedničkih izbora u SAD (3. novembra)", rekao je Dačić.

On je kazao da najviši zvaničnici Srbije prvi put posle mnogo godina nisu nimalo strepeli od dolaska delegacije vlade SAD u Beograd.

"To pokazuje i potrebu jačanja političkih odnosa Srbije i SAD i potrebu razgovora o nekom strateškom partnerstvu u budućnosti", naveo je Dačić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i izvršni direktor DFC Adam Boler danas su simbolično otvorili kancelariju te finansijske korporacije SAD u Beogradu, posle sastanka najviših srpskih zvaničnika i delegacije američke vlade.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel rekao je posle sastanka da su SAD ozbiljne u nameri da obećanja data Beogradu i Prištini pretvore u nova radna mesta, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da zemlja u koju Amerikanci hoće da investiraju ima budućnost.

Delegacija vlade SAD došla je u Beograd radi sprovodjenja vašingtonskog dogovora lidera Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa. Lideri Srbije i Kosova potpisali su 4. septembra u Beloj kući različite verzije dokumenta "Ekonomska normalizacija" koje se razlikuju samo u poslednjoj od 16 tačaka.

U jednoj od tačaka piše da će Kosovo i Srbija saradjivati sa DFC i Izvozno-uvoznom (EXIM) bankom SAD na memorandumima o saglasnosti radi ostvarivanja Autoputa mira, železničke veze izmedju Prištine i Merdara, železničke veze između Niša i Prištine, obezbeđivanja sredstava za finansiranje zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća, dodatnih bilateralnih projekata i stalnog prisustva DFC u Beogradu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.