DAČIĆ U KRUŠEVCU: Vlada Srbije posvećena rešavanju izbegličkog pitanja!
Dačić izjavio da se radi na rešavanju izbegličkog pitanja, Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIĆ

URUČENJE KLJUČEVA

DAČIĆ U KRUŠEVCU: Vlada Srbije posvećena rešavanju izbegličkog pitanja!

Zemljište i prateću infrastrukturu za izgradnju zgrade sa 40 stanova za izbeglice u Kruševcu obezbedila je lokalna samouprava

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Kruševcu da je Vlada Srbije "snažno opredeljena i posvećena" rešavanju izbegličkog pitanja što je "jedna od najvažnijih moralnih obaveza Srbije i međunarodne zajednice".

U govoru prilikom svečanog uručenja ključeva 40 stanova za izbegle porodice, Dačić koji je i predsednik vladine Komisije za koordinaciju procesa stalne integracije izbeglica, istakao je da realizacija programa nije stala uprkos pandemiji, prenelo je njegovo ministarstvo.

On je rekao da je zgrada sa 40 stanova u Kruševcu izgrađena u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa - Potprojekta 5, vrednosti 52 miliona evra, kojim je "planirana dodela 1.847 stambenih rešenja, a od tog broja 827 stanova u 25 lokalnih samouprava".

"Program na čijem ostvarivanju svi zajedno vredno radimo, primer je uspešne regionalne saradnje i dokaz da je moguće uzajamno sarađivati na bazi poštovanja, razumevanja i saglasnosti o zajedničkim interesima. Nadamo se da ćemo nastaviti u istom duhu, produbljujući našu saradnju, a sve u cilju stvaranja kvalitetnijih životnih uslova za naše građane i razvoj celog društva", rekao je ministar.

On je naveo da Regionalni stambeni program u Srbiji treba da stambeno zbrine 7.000 najugroženijih porodica s prostora bivše Jugoslavije koje imaju status izbeglica.

Program se sprovodi i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori, finansiran donatorskim sredstvima, a najveći donatori su zemlje članice EU i SAD, naveo je Dačić.

Fondom Programa upravlja Banka Saveta Evrope za razvoj, a Komesarijat za izbeglice i migracije je vodeća institucija u Srbiji zadužena za sprovodjenje programa, dok se korisnici programa odabiraju u saradnji s lokalnim samoupravama, uz nadzor UNHCR i OEBS.

Zemljište i prateću infrastrukturu za izgradnju zgrade sa 40 stanova za izbeglice u Kruševcu obezbedila je lokalna samouprava.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.