Vučić: U Vašingtonu nismo prihvatili međusobno priznanje s Kosovom, ali nismo ni sluge Rusije!
Aleksandar Vučić, Foto: printscreen RTV Pink

o svemu

Vučić: U Vašingtonu nismo prihvatili međusobno priznanje s Kosovom, ali nismo ni sluge Rusije!

Naveo je da Izrael suverena država, ima pravo da radi šta želi, a da je Srbija "poslala poruku Izraelu koja je vrlo jasna"

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da na sastanku u Vašingtoni Srbija nije prihvatila medjusobno priznanje Srbije i Kosova.

"Ali ono što je napravljeno tamo je da su oni, ustvari, želeli da mi kažemo da je za nas u redu da Izrael prizna nezavisnost Kosova. Mi u tome nismo željeli da učestvujem", kazao je Vučić u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz.

Naveo je da Izrael suverena država, ima pravo da radi šta želi, a da je Srbija "poslala poruku Izraelu koja je vrlo jasna".

"Mislim da smo napravili veoma dobar sporazum, uz činjenicu da, kada to radite s Amerikancima, onda barem znate da će postojati uticaj na drugu stranu da se te stvari provode u delo. Mislim da je to za nas veoma važno i mi moramo na takav način da se postavljamo", ocenio je Vučić.

Prema njegovim rečima, od presudnog značaja je "šta ćemo i kako da radimo u ekonomiji".

"Posle dugo vremena, Priština je pristala da učestvuje u onome što mi nazivamo 'mini Šengen', što je izuzetna stvar i za Albaniju, i za Srbe, ali i za Bošnjake", istakao je predsednik Srbije.

Dodao je da se radi o "uvezivanju" ovih zemalja.

"To hoće li nas primiti u EU, to je jedno pitanje, a šta je to što možemo sami da uradimo za sebe, za svoje narode, da gradimo strukturu... Jedan od projekata je veoma važan za nas, o kome svo vrijeme razgovaramo i sa Evropom, a o kojem ćemo dodatno razgovarati i sa Amerikancima, to je pruga Beograd-Sarajevo", rekao je Vučić.

Dodao je da je za Srbiju važno to što će u Beogradu biti otvorena kancelarija Američkog razvojnog fonda, što se očekuje u narednim mesecima.

Upitan da li je u Vašingtonu bilo reči o BiH, predsednik Srbije je rekao da se u Vašingtonu govorilo sveukupno o regionu, ali da se, pre svega, govorilo se o odnosima Beograda i Prištine.

"Ako me pitate da li se govorilo o specifično nečemu u BiH - ne, nije, niti je to bilo čija namera. A ne mislim da je to i bilo kakvo očekivanje (srpskog člana Predsedništva BiH Milorada) Dodika. Srbija poštuje integritet BiH, kao što poštujemo integritet Republike Srpske unutar BiH. Mi s tim nemamo nikakav problem", kazao je Vučić.Komentarišiću reakcije iz Rusije na sporazum iz Vašingtona, poput one koju je iznela portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, on je kazao da osam godina sluša kako je Srbija "sluga Rusije".

"Ne, mi vodimo računa o sebi i svojim interesima. Rusija je naš prijatelj. Mi imamo dobre, odlične odnose s Rusijom. Ali, mi predstavljamo svoju malu zemlju s Balkana, njom se ponosimo, nju volimo i, kao što ste videli, na nešto što se dogodilo, a što nismo smatrali da je pristojno i primereno, odgovorili smo snažno", kazao je Vučić.

Dodao je da je zahvalan ruskom rukovodstvu koje se odmah izvinilo.

"Naš posao je da čuvamo nezavisnost, slobodu, a to je, pre svega, važno za slobodu u donošenju odluka, a ne u tome koliko ćete da vičete, nekoga vredjate, pretite... Ja sam zadovoljan što je Srbija samostalna i slobodna u sopstvenom odlučivanju", istakao je predsednik Srbije.

On nije želeo da komentariše dešavanja u Crnoj Gori, dodavši da mu je žao zbog velikih tenzija.

"Žao mi je zbog toga što neki ljudi uvek kada je to potrebno u svemu pronadju Srbiju. Ali, da budem iskren, nisam zainteresovan da ni na koji način na takve stvari odgovaram", naveo je Vučić.

On je istakao da Srbija zeči dobru saradnju sa Crnom Gorom "ko god je danas i ko god bio sutra na vlasti".

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.