Dojče vele tvrdi da Radulović duguje milion za porez u SAD, evo šta on kaže na to!
Foto: Fonet

da li je kriv?

Dojče vele tvrdi da Radulović duguje milion za porez u SAD, evo šta on kaže na to!

Radio Dojče vele (DW) je, pozivajući se na zvanični dokument američke Federalne poreske agencije (IRS) od 20.jula ove godine, objavio da lider Pokreta Dosta je bilo, Saša Radulović, duguje više od milion dolara poreskim vlastima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).
Objavljeno: 13:23h

Dojče vele u tekstu pod naslovom "Dosta je milion" navodi da na izvodu iz američke poreske službe, koji se dobija za 10 dolara, piše da dug Radulovića za porez u 2000. godini iznosi nešto više od 30.000 dolara, dok je dug za 2002. veći od milion dolara, što je u zbiru 1.069.670 dolara i 25 centi.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

DW napominje da je IRS zbog neplaćenog poreza 14.jula 2005. obznanio založno pravo u korist SAD "na svu imovinu ili prava na imovinu poreskog obveznika u iznosu ovog poreza i dodatnih kazni, kamata i troškova koji mogu nastati".

Obaveštenje o upisu založnog prava je i upozorenje potencijalnim poveriocima da dužnik možda neće moći da ispuni svoje finansijske obaveze prema njima, objasnio je za DW advokat Edvard Gudmen.

Poreska agencija je obavezna da izbriše založno pravo čim dužnik namiri svoj dug, što se u Radulovićevom slučaju nije desilo, tvrdi DW i dodaje da je Radulović već završio svoje poslove i otišao iz SAD kada je založno pravo aktivirano.

Kako je Gudmen objasnio, poreska dugovanja zastarevaju za 10 godina, ali se taj rok produžava za vreme koje dužnik boravi u inostranstvu, ukoliko je taj boravak duži od šest meseci.

Založno pravo se automatski briše nakon 10 godina, ali IRS može zatražiti poništenje brisanja i ponovni upis, navodi Gudmen, ali je istakao da sve to ne znači da je Radulović utajio porez.

"Utaja poreza je svesna, prevarna radnja i predstavlja krivično delo, a samo neplaćanje prijavljenog poreza nije krivično delo, ali podleže novčanim kaznama i kamatama", rekao je Gudman.

foto: Fonet

Radulović je 13. jula ove godine na svom tviter nalogu demantovao napise medija da duguje porez u SAD.

"Ja, naravno, nemam nikakave poreski dug. A ova priča o milion dolara je toliko groteskna da Vučićev propagandni tim postavlja nove standarde" napisao je tada Radulović.

DW navodi da šifra poreza sa dokumenta - 1040 otkriva da se radi o porezu na prihod, ali nisu javni podaci o tome kako je Radulović taj prihod stekao. Prihod je sve što leže na privatni račun - plata, bonusi, honorari, dividende, kamate…

Sjedinjene Države sa šezdesetak zemalja imaju bilateralne poreske sporazume, od kojih neki podrazumevaju da se imovina dužnika može zapleniti i u inostranstvu, ali Beograd i Vašington nemaju nikakav sporazum te vrste, navodi se u tekstu DW.

( Espreso.co.rs / Dojče Vele)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.