VESIĆ: Sporazum između Beograda i Prištine velika pobeda za Srbiju
Foto: Tanjug

zadovoljan

VESIĆ: Sporazum između Beograda i Prištine velika pobeda za Srbiju

Dodaje da je pitanje KiM vraćeno na sto ne samo onih koji nisu priznali njegovu nezavisnost kao što su Moskva i Peking, već i onih koji su priznali, poput Vašingtona, Brisela i Berlina

Objavljeno:

Zamenik gradonačelnika Beograda i član Predsedništva SNS Goran Vesić izjavio je danas da je Sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, koji je potpisan u Vašingtonu, velika pobeda za Srbiju.

Vesić je rekao da je to velika pobeda i za predsednika Aleksandra Vučića jer se KiM razgovara u centru svetske politike u Beloj Kući i da je predsednik SAD garant tog sporazuma da će biti sproveden.

"Pre osam ili deset godina jedino pitanje koje se postavljalo pred Srbiju kada je u pitanju međunarodna zajednica jeste kada će se priznati samoproglašena nezavisnost Kosova i Metohije. Vučić je za ovih osam godina uspeo da vrati pitanje KiM na sto najvećih svetskih sila", rekao je Vesić za TV Pink.

Dodaje da je pitanje KiM vraćeno na sto ne samo onih koji nisu priznali njegovu nezavisnost kao što su Moskva i Peking, već i onih koji su priznali, poput Vašingtona, Brisela i Berlina.

"Vučić je uspeo da nametne da se čuju srpski argumenti i da se o njima razgovara u najvećim svetskim metropolama. Ovo nije bilo moguće da se zamisli za vreme vladavine Borisa Tadića ili Vuka Jeremića jer su imali čitav niz loših poteza. Ovo je prvi pozitivan sporazum za Srbiju kada je u pitanju Kosovo i Metohija posle više od jednog veka", rekao je Vesić.

foto: printscreen

Ističe da su ovim sporazumom zaštićeni srpski interesi, obezbeđena ekonomska budućnost Srbije i regiona, jer je, navodi, srž sporazuma ekonomija, a ne politika.

"Da li ste mogli da zamislite da Boris Tadić kaže američkom presedniku da ne želi da potpiše samoproglašenu nezavisnost, kao što je to uradio Aleksandar Vučić i da ga sutra američki predsednik primi? To govori o tome da naš predsednik i Srbija imaju veliki ugled u međunarodnoj zajednici", rekao je Vesić.

Dodaje i da to što je Vučić sedeo za stolom gde su sedeli Kenedi, Ruzvelt, Vilson, Regan govori o tome koliko je Srbija poštovana.

Vesić ističe da još uvek ništa nije završeno u vezi sa Kosovom i Metohijom i da su pred Srbijom godine razgovora i pokušaja normalizacije odnosa.

"Ali sada prvi put u taj proces ulazimo sa velikim samopouzdanjem jer vidimo da se glas Srbije čuje", kazao je Vesić.

On je naglasio da je politika Vučića da se razgovara na svakom mestu, jer se na svakom mestu, dodaje, može uraditi nešto za budućnost građana Srbije.

foto: RTS printscreen

"Ovaj sporazum će ostati zapamćen kao prekretnica kada je u pitanju položaj Srbije u međunarodnoj zajednici i kada je u pitanju trajno rešavanje pitanje Kosova i Metohije", naveo je Vesić.

Dodaje da je ovim sporazumom proširena ideja o Mini Šengenu, jer će deo nje biti i južna srpska pokrajina, pored ostatka Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

"To znaci jedinstven protok robe i radne snage, nema carina, kada neki strani investitor dođe u Srbiju on ne računa samo na naše tržište već i Severne Makedonije ili Albanije. Najvažniji američki fond otvara kancelariju u Beogradu, čime će se investirati u privredu regiona a najviše će dobiti Srbija", zaključio je Vesić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.