VUČIĆ: Brutalno smo odbili! Šahovska minijatura oko Izraela i Kosova! Evo zašto je ovaj senator rekao aplauz Vučiću
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/Instagram / buducnostsrbijeav

O PREBACIVANJU AMBASADE U JERUSALIM

VUČIĆ: Brutalno smo odbili! Šahovska minijatura oko Izraela i Kosova! Evo zašto je ovaj senator rekao aplauz Vučiću

Dodao je da je potom rečeno da to bude sui generis, što srpska strana nije mogla da prihvati

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, posle potpisivanja ekonomskog sporazuma sa Prištinom u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa u Vašingtonu, da je velika borba, pored tačke 10 vođena i oko poziva Izraelu da prizna Kosovo.

- Vodila se velika borba nas i domaćina, najveća oko tačke 10 koja je zahtevala međusobno priznanje, ali i oko poziva na priznanje Kosova od strane Izraela. Smatrali su da treba mi da pozovemo Izrael da prizna Kosovo, a mi smo rekli da to ne možemo, jer to ruši našu politiku", objasnio je Vučić novinarima u petak.

Dodao je da je potom rečeno da to bude sui generis, što srpska strana nije mogla da prihvati.

Poslednja provera pred potpisivanje.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- Na brutalan način smo odbili međusobno priznanje, a ovo je bila šahovska minijatura. Rekli smo da ako se o tome dogovore Izrael i Priština - u redu. Takođe smo rekli Izraelu da, ako budu poštovali Srbiju, onda će naša zemlja prebaciti ambasadu u Jerusalim", naglasio je Vučić.

Netanijahu zahvalio Vučiću za premeštanje ambasade

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na odluci "da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela" i prebaci ambasadu Srbjie u taj grad.

On je u saoštenju u petak pozdravio odluku Sbije da bude prva evropska država koja je pristala da premesti ambasadu u Izrael i dodao da se nastavljaju napori da se i ostale evropske zemlje ubede da to učine.

"Zahvaljujem mom prijatelju Aleksandru Vučiću na odluci da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela i premesti tamo ambasadu", rekao je Netanijahu nakon što je objavljeno da je u Beloj kući potpisan sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine u okviru kojeg je dogovoreno da Srbije premesti ambasadu u Jerusalim i da tzv Kosovo i Izrael uspostave diplomatske odnose.

Izraelski premijer je zahvalio i američkom predsedniku Donaldu Trampu na "doprinosu ovom dostignuću". Netanijahu je rekao da je nakon ragovora proteklih dana u kojima su učestvovali izraelsko Ministarstvo spoljih poslova, Nacionalni savet za bezbednost i druge insitutcije, odlučeno da Izrael uspostavi diplomatske odnose sa tzv Kosovom, prenosi Tajms of Izrael.

Portal navodi da je ovaj potez deo napora Trampove administracije da unapredi međunarodni položaj Izraela, nedugo nakon što je uspela da posreduje u postizanju istorijskog sporazuma o normalizaciji odnosa između te države i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kazao je da Srbija, s tim u vezi, time ne učestvuje u tome što su potpisali Amerikanci i Albanci. Preneo je da je sporazumom dogovoren i moratorijum na zahtev Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama i kampanju otpriznavanja koju je vodio Beograd.

On je, u izjavi novinarima, kazao da je Priština bila protiv moratorijuma, jer su govorili da će to izazvati krizu njihove vlade. Ukazao je da sporazum sadrži i rešavanje pitanja nestalih osoba, ali i dekriminalizaciju homoseksualnosti, što je naša zemlja odavno uradila.

Takođe u sporazumu stoji da osuđujemo Hezbolah, dodajući da je želja SAD da se to uradi, jer oni vode takvu politiku.

- Mi smo se koncentrisali da oko onog što se nas ticalo izvučemo najbolje moguće, i da se ne svađamo oko svakog pitanja", dodao je Vučić.

Senator Kruz pozdravio otvaranje ambasade Srbije u Jerusalimu

Američki senator Ted Kruz pozdravio je najavu da će Srbija biti prva evropska zemlja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalimu, što proizlazi iz sporazuma iz Vašingtona o ekonomskoj saradnji Srbije i tzv. Kosova. "Pozdravljam najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučica da će Srbija biti prva evropska zemlja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalimu, našeg saveznika Izraela. Ovaj korak produbljuje veze i unapred se radujem novim sličnim potezima", napisao je Kruz na Tviteru.

Dodao je da je o tom pitanju sa Vučićem razgovarao tokom susreta u martu, kada mu je, kako je naveo, rekao da je Srbija zajednički saveznik SAD i Izraela.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.