DAČIĆU SE JEDAN TRAMPOV POTEZ IPAK NIJE DOPAO! Tiče se Albanaca i PRITISKA
Foto: Printskrin Happy TV

dačić kao i uvek- Grmi

DAČIĆU SE JEDAN TRAMPOV POTEZ IPAK NIJE DOPAO! Tiče se Albanaca i PRITISKA

SAD nisu izvršile pritisak na Albance do kraja, političko pitanje ostaje

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je večeras u Beogradu da SAD nisu izvršile pritisak na kosovske Albance do kraja i da je posle potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine ostao problem političkog okvira, odnosno statusa Kosova.

"Amerika nije izvršila pritisak do kraja, nismo rešili političko pitanje, trebalo je da izadju sa političkim rešenjem (kosovskog problema)", rekao je Dačić na RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su s predsednikom SAD Donaldom Trampom u Beloj kući potpisali bilateralne sporazume o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Dačić je rekao da ne očekuje sličan sastanak u Vašingtonu do američkih predsedničkih izbora 3. novembra, jer bi "sledeći sporazum morao da se bavi pitanjem političkog rešenja, a za to je potrebno da postoji neka saglasnost".

Povodom pitanja uzajamnog priznanja Srbije i Kosova, navedenog u prvoj verziji sporazuma koju je srpska delegacija odbila, Dačić je rekao da "niko nije elaborirao šta se podrazumeva pod tim terminom, odnosno šta se priznaje i šta je predlog političkog rešenja.

"Da li se priznaje administrativna linija ili dolazi do njene korekcije, šta je sa severom Kosova i Srbima, da li se tu pravi Zajednica srpskih opština ili 'Republika Srpska'? To je prazna floskula koja podrazumeva da neko misli da mi treba da priznamo sve ovako kako jeste. Možda nisu ozbiljno shvatili u Vašingtonu, jer da su slušali šta smo pričali, znali bi da ćemo odbiti taj predlog", kazao je Dačić.

On je ocenio da danas potpisani sporazumi Srbije i Kosova sa SAD, odnosno "čin da Srbija bude tema o kojoj priča predsednik SAD ali ne u negativnom kontekstu", predstavlja "istorijski dogadjaj" koji je "od velike važnosti za Srbiju".

"Za nas je izvanredno što je do ovoga došlo, ali će za dva meseca da budu novi pritisci. Trajno rešenje ne može da bude bez dogovora, a tog dogovora nema dok Albanci ne pristanu na kompromis", naveo je šef srpske diplomatije.

Dačić je dodao da je na Srbiji sada da "zaštiti nacionalne interese pametnom politikom", da radi na realizaciji sporazuma i da održi dobre odnose "sa drugim partnerima koji su takodje zainteresovani" za kosovsko pitanje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.