OSTAJEMO NA EVROPSKOM PUTU, ALI NE KRIJEM DA OČEKUJEM VIŠE POŠTOVANJA OD EU: Vučić poslao poruku sa Bleda!
Aleksandar Vučić, Foto: PRINTSKRIN

JASAN

OSTAJEMO NA EVROPSKOM PUTU, ALI NE KRIJEM DA OČEKUJEM VIŠE POŠTOVANJA OD EU: Vučić poslao poruku sa Bleda!

Predsednik je rekao da je uvek bio veoma jasan i da uvek ponavlja poruku da je Srbija na evropskom putu i da mu je posvećena, ali da Srbija takođe vidi da ona nije glavna tema među zemljama EU...

Objavljeno: 12:33h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Bledu da Srbija ostaje posvećena evorpskom putu, ali da očekuje više poštovanja od Evropske unije i da to neće da krije.

Vučić je na otvaranju Bledskog strateškog foruma, u kratkom obraćanju na otvaranju liderskog panela "Evropa posle Bregzita i kovida19", rekao da postoji deo građana koji ne podržava evropske integracije, posebno zbog kosovskog pitanja, ali da to ne utiče na političku odluku da je Srbija na evropskom putu.

Predsednik je rekao da je uvek bio veoma jasan i da uvek ponavlja poruku da je Srbija na evropskom putu i da mu je posvećena, ali da Srbija takođe vidi da ona nije glavna tema među zemljama EU, što je, kaže, i normalno u ovim okolnostima.

foto: PRINTSKRIN

Na komentar moderatora Nika Gauinga, inače gostujućeg profesora Kraljevskog koledža u Velikoj Britaniji, da je tokom Svetskog ekonomskog foruma stavio do znanja da je Srbija zainteresovana za EU do određene granice, Vučić je rekao da je tada govorio o tome da je Srbija očekivala više poštovanja od Evropske unije.

"Možda su i ljudi iz EU očekivali više poštovanja s naše strane. Obe strane bi trebalo da učine koliko mogu da poboljšaju stvari. Moram da kažem da je to nešto što moramo da uradimo za zajednički boljitak", rekao je Vučić.

Na opasku Gauinga da je Vučić tada za Euronews rekao da Srbija nije veoma entuzijastična, Vučić je rekao da je to tačno, jer postoji 40 procenata građana koji su protiv ulaska u EU, mahom zbog toga što vide EU kao organizaciju koja pravi pritisak kad je u pitanju kosovska nezavisnost.

foto: PRINTSKRIN

"To je istina, ali to ne utiče na naše političke odluke. Mi smo na evropskom putu, vidimo mnogo teškoća, ne pripadamo naprednim ekonomijama, ali nećemo ući ove godine u recesiju, ide nam dobro", rekao je Vučić.

Srpski predsednik je jedan od glavnih govornika na panelu "Evropa posle Bregzita i Kovida-19", koji je liderski panel

"Forum na Bledu biće veoma interesantan. Mislim da je dobro da ste ovde, da čujete i druge ljude šta će da kažu. Mislim da smo nadomak značajnih promena, koje neće ići lako, ali će ići mnogo brže nego što su išle ranije u Evropi i svetu", rekao je Vučić novinarima na Bledu nakon sastanka sa premijerom Slovenije Janezom Janšom i svečane večere na kojoj su bili i premijeri Bugarske i Mađarske Bojko Borisov i Viktor Orban.

Vučić je najavio da će mu fokus biti u vezi sa Kosovoma i Metohijom iz ugla činjenice da se ne može praviti račun bez krčmara, da Srbija više ne pristaje da igra ulogu gubitnika devedesetih godina, te da neće dozvoliti da Srbija bude ponižena, a Srbi da se osećaju poraženim, jer onda, kako je rekao, problemima neće biti kraja.

Predsednik Slovenije Borut Pahor poručio je da sve krize - migrantska, ekonomska, Bregzit, virus korona... zahtevaju jedinstvo čitave Evropske unije i jedinstveni odgovor.

Pahor je izrazio nadu da će nedavno usvojeni finansijski plan EU doprineti ublažavanju posledica krize koju je izazvala pandemija virusa korona u svim zemljama Unije.

"Teme kojima ćemo se baviti ove godine jesu izazovi i mogućnosti u novoj normalnosti, i kada je reč o političkim, socijalnim i ekonomskim promenama", rekao je Pahor na otvaranju Bledskog foruma.

Kaže da je i Slovenija posvećena novim izazovima, a među njima su multilateralizam, aktivno učvršćivanje u EU i NATO, dobrosusedski odnosi i doprinos globalnom miru i bezbednosti.

"Prilagodićemo se novoj realnosti, jer Slovenija želi da bude jedan od ključeva više integrisane i razvijene Evrope, kao članica Evrozone i Šengen zone, Slovenija je za dublju i ujedinjeniju EU, ne samo Slovenija, već sve članice EU moraju da teže da se ne ugrožava jedinstvo i da rade na konsolidaciji", poručio je Pahor.

foto: PRINTSKRIN

Pozvao je sve u Evropi da prihvate sve identitete, a da istovremeno sačuvaju jedinstvo EU na spoljnom planu.

Ocenio je da su regionalne inicijative za saradnju veoma bitne i plodnosne u cilju kreiranja efikasnije EU i da to, ističe, doprinosi očuvanju od podela, ali i očuvanju transatlantskih odnosa s jedne strane, i normalnoj saradnja sa Rusijom i Kinom s druge strane.

Predsednik bi oko podneva trebalo da ima telefonski razgovor sa kancelarkom Angelom Merkel, a nakon zvaničnog panela sastanak sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Ovaj razgovor je bitan i u svetlu predstojećih razgovora u Vašingtonu i tri dana kasnije u Briselu.

Na glavnom panelu putem video linka govoriće i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva. Obratiće se i premijeri Italije Ðuzepe Konte, Češke Andrej Babis, Poljske Mateuš Moravejcki, Mađarske Viktor Orban, Hrvatske Andrej Plenković i domaćin Slovenije Janez Janša.

Na kraju posete predsednik Slovenije Borut Pahor prirediće svečani ručak u čast predsednika Srbije u vili Zlatorog na Bledu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.