BIĆE 1 OD GLAVNIH GOVORNIKA: Vučić stigao na Bledski forum!
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

važan događaj

BIĆE 1 OD GLAVNIH GOVORNIKA: Vučić stigao na Bledski forum!

Vučić nije davao izjave po dolasku u Kongresni centar na Bledu

Objavljeno: 10:07h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na 15. Bledski strateški forum, tradicionalno glavni spoljnopoliticki dogadaj u Sloveniji, na kojem će biti jedan od glavnih govornika na liderskom panelu "Evropa posle Bregzita i Kovida-19".

Vučić nije davao izjave po dolasku u Kongresni centar na Bledu.

Forum na Bledu "pada" dan posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, na kojima je opozicija ostvarila značajan napredak, kako je juče konstatovao i Vučić, te dan pošto je u Severnoj Makedoniji formirana vlada na čelu sa novim-starim premijerom Zoranom Zaevom.

"Forum na Bledu biće veoma interesantan. Mislim da smo nadomak znacajnih promena koje neće ići lako, ali ce ići mnogo brže nego što su išle ranije u Evropi i svetu", rekao je Vucic sinoć novinarima nakon sastanka sa premijerom Slovenije Janezom Janšom i svecane vecere na kojoj su bili i premijeri Bugarske i Madarske Bojko Borisov i Viktor Orban.

Njegov fokus, kako je najavio, biće na pitanju Kosova i Metohije iz ugla cinjenice da se ne može praviti racun bez krcmara, da Srbija više ne pristaje da igra ulogu gubitnika devedesetih godina, te da nece dozvoliti da Srbija bude ponižena, a Srbi da se osecaju poraženim, jer onda, kako je rekao, problemima nece biti kraja.

On će oko podneva imati telefonski razgovor sa kancelarkom Angelom Merkel, a po završetku zvanicnog panela imaće odvojen sastanak sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajcakom, što je posebno važno zbog razgovora koji slede u Vašingtonu 4. septembra i tri dana kasnije, 7. septembra, u Briselu.

Na glavnom panelu putem video linka govoriće i premijeri Italije Đuzepe Konte, Ceške Andrej Babis, Poljske Mateuš Moravejcki, Madarske Viktor Orban, Hrvatske Andrej Plenkovic i domacin Slovenije Janez Janša.

Govorice i predsednik Medunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah i generalna direktorka Medunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva.

Na kraju posete predsednik Slovenije Borut Pahor priredice svecani rucak u cast predsednika Srbije u vili Zlatorog na Bledu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.