ANA BRNABIĆ: Srbija želi da modernizuje partnerstvo sa Izraelom
Ana Brnabić želi da se usresredi na zejedničku budućnost i modernizuje partnerstvo sa Izraelom, Foto: Aleksandra Čolić

ZAJEDNIČKA ISTORIJA

ANA BRNABIĆ: Srbija želi da modernizuje partnerstvo sa Izraelom

Odluka o tome je, kako napominje Brnabićeva, izraz poštovanja prema jevrejskom narodu, ali i gest iskrene zahvalnosti zbog toga što Izrael odbija da prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova - srpskog Jerusalima

Objavljeno:

Srbija se neskriveno ponosi istorijatom istinskog prijateljstva Srba i Jevreja, ali želi da se usredsredi na zajedničku budućnost i modernizuje partnerstvo sa Izraelom, ističe predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u autorskom tekstu za izraelski list "Džeruzalem post".

"Srbija sigurno nikada neće zaboraviti naše zajedničko stradanje, pogotovo 500. 000 Srba i 30. 000 Jevreja koje su hrvatski fašisti, ustaše, ubili na užasavajuće sadistički način u logorima istrebljenja kao što je Jasenovac. . . , kao ni sopstveno stradanje, kao što su trajno proterivanje 200. 000 Srba sa Kosova i etničko čišćenje 250. 000 Srba iz Hrvatske tokom 1990-tih godina", navodi Brnabićeva.

Ona podseća da Srbiju i Izrael takođe povezuju cionistički vizionar Teodor Hercl, čije ime danas nosi jedna ulica u Zemunu, i David Albala, srpski ratni heroj jevrejskog porekla koji se odvažno borio za Srbiju u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, kao i da je Srbija bila prva zemlja u svetu koja je podržala Balfurovu deklaraciju.

Brnabićeva navodi i da je predsednik SrbijeAleksandar Vučić, obraćajući se učesnicima konferencije Američko-izraelskog odbora za javna pitanja (AIPAC) u Vašingtonu u martu ove godine, najavio da će Beograd u Jerusalimu otvoriti odeljenje Privredne komore Srbije i državnu kancelariju Srbije.

Odluka o tome je, kako napominje Brnabićeva, izraz poštovanja prema jevrejskom narodu, ali i gest iskrene zahvalnosti zbog toga što Izrael odbija da prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova - srpskog Jerusalima.

Naša zajednička teška prošlost i sadašnji izazovi čine nas opreznim pred bezbednosnim pretnjama koje donosi budućnost, zbog čega Srbija smatra ključnim razvoj još bliskijih odbrambenih veza sa Izraelom, od kojeg će kupiti defanzivno naoružanje, navodi Brnabićeva.

Na ekonomskom planu, Srbija se nada daljem širenju dvosmernih investicija i potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Izraelom, jednom od najrazvijenijih, najdinamičnijih i najsofisiticiranijih privreda sveta, ističe predsednica Vlade Srbije.

Srbija ima tehnološki sektor koji je među najbrže rastućim u Evropi, i jedina je zemlja u svetu koja ima sporazume o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, Rusijom i Turskom, a uvrštavanje Izraela na taj spisak stvorilo bi dodatne prilike za ekonomsku saradnju između trgovinskih aktera u Srbiji i Izraelu, navodi Brnabićeva.

"Srbi i Jevreji znaju sve o svojoj zajedničkoj istoriji, koju niko ne može da negira, porekne ili izbriše, a sada je vreme da tu zajedničku istoriju iskoristimo za modernizaciju partnerstva između naše dve zemlje", zaključuje u tekstu Brnabićeva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.