MANDATE DOBIJA ČAK 80 ODSTO KANDIDATA SNS: Tu su poznata i nepoznata imena, a sve to zbog 1 ČINJENICE!
Narodna skupština, Foto: Filip Plavčić, Marina Lopičić, Ilustracija

UBEDLJIVO POBEDILI

MANDATE DOBIJA ČAK 80 ODSTO KANDIDATA SNS: Tu su poznata i nepoznata imena, a sve to zbog 1 ČINJENICE!

Zahvaljujući ubedljivoj pobedi na izborima, gotovo 80 odsto kandidata za poslanike sa liste oko SNS dobili su mandate.

Objavljeno:

Zbog toga tabor oko naprednjaka neće imati mnogo "lufta" da se dopunjuju mesta u Narodnoj skupštini, u slučaju da se, kao što se očekuje, deo tribuna preseli u izvršnu vlast.

Blok oko SNS osvojio je 189 mandata, od ukupno 250, a očekuje se da će posle odlaska na ministarska ili neka druga mesta u Vladi i lokalnim samoupravama, "potrošiti" preko 200 kandidata.

Među poslanicima SNS su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, bivša predsednica Skupštine Maja Gojković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević... Oni će gotovo izvesno podneti ostavke na poslanička mesta i otići na druge pozicije, a verovatno i neko od mladih, jer su u SNS isticali da će im dati šansu.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, ukoliko poslanik podnese ostavku na njegovo mesto dolazi sledeći sa liste, ili u slučaju koalicija, naredni kandidat stranke koja menja poslanika. Ako nemaju dovoljno ljudi za zamenu, mandat se dodeljuje narednoj stranci ili koaliciji, jer po Ustavu u sastavu parlamenta, u svakom trenutku, mora biti 250 poslanika.

U PROŠLOM SAZIVU ZAMENJEN SVAKI PETI

U prošlom mandatu došlo je do zamene čak 42 poslanika, pa je tim znatno promenjen u odnosu na prvobitni koji je raspoređen u parlamentu posle izbora. To znači da je skoro svaki peti poslanik zaomenjen. U sazivu od 2014. koji je trajao dve godine, bilo je 29 ovakvih slučajeva. U sastavu od 2012. do 2014. ostavku na poslaničku funkciju podnelo je 55 ljudi.

Zakon ne dozvoljava spajanje funkcija poput poslaničke i ministarske ili poslaničke i gradonačelničke, dok tribun, na primer, može biti i predsednik Skupštine opštine. Inače, u Skupštini Srbije je do sada formirano sedam poslaničkih lista SNS, SPS, JS, SPAS, SDPS, PUPS i SVM, dok 11 parlamentaraca nisu svrstani ni u jedan klub. Među njima su Vladan Glišić, koji je ušao na listi SPAS, ali su se u međuvremenu razišli, kao i poslanici Bošnjaka i Albanaca koji će verovatno oformiti jedan ili dva poslanička kluba.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.