UJEDNAČIĆE SE ŠKOLSKI PROGRAMI, DONEĆE SE ZAKON O JEZIKU I ĆIRILICI: Vučić o kulturi u Srbiji i RS!
Aleksandar Vučić, Foto: Zorana Jevtić

o saradnji

UJEDNAČIĆE SE ŠKOLSKI PROGRAMI, DONEĆE SE ZAKON O JEZIKU I ĆIRILICI: Vučić o kulturi u Srbiji i RS!

Vučić je istakao da je, pored ostalog, na sastanku dogovoren niz stvari iz oblasti obrazovanja i kulture

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksadnar Vučić istakao je da je razgovor sa predstavnicima Srba iz BiH, do sada najsveobuhvatniji sastanak, na kojem je bilo reči o svim aspektima odnosa i saradnje Srbije i Srpske.

Vučić je istakao da je, pored ostalog, na sastanku dogovoren niz stvari iz oblasti obrazovanja i kulture, te da će se raditi na ujednačavanju školskih programa, bukvara, dok će deca iz RS dolaziti u Srbiju, a iz Srbije u Srpsku, na ekskurzije.

Trebalo bi da se usaglase predmeti Priroda i društvo, Istorija, Geografija, likovno i muzičko, što je do sada bilo usporeno zbog koronavirusa, naveo je predsednik i dodao da će se podsticati bratimljenje škola, naročito onih koje nose isto ime.

foto: Printscreen Kurir tv

Najavio je da će u Srbiji biti donet zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiliričnog pisma, dok će u Srpskoj, zbog ustavnih ograničenja, to biti za nijansu drugačije formulisano, ali će biti doneta zajednička deklaracija o očuvanju jezika i pisma.

Vučić je podsetio da je Srbija, uz podršku Srpske već investirala u mnoge stvari koje se tiče zajedničkog sećanja na žrtve, te da zajednički obležavamo tragedije i nesreće.

U tom smislu, najavio je da će uskoro biti premijerno biti prikazan prvi srpski igrani film o Jasenovcu, verovatno u oktobru.

Vučić je istakao da je danas dogovreno da se uputi poziv reditelju Emiru Kusturici da snini film na drugu temu, od "fantastičnog interesa" sa srpski narod, koja povezuje Srbiju i BiH i RS.

Taj film bi, kaže, govorio o problemima iz prošlosti i oslikavao bi mnogo toga iz današnjeg vremea.

foto: Printscreen/Tanjug

"Očekujemo da to bude remek delo. Spremni smo da veći deo finansiranja preuzmemo na sebe", rekao je Vučić i dodao da očekuju da se Kustrica izjasni po tom pitanju.

Takođe, donete je odluka o izgradnji spomen kompleksa Donja Gradina - Jasenovac, jer je želja i namera da na teritoriji RS, bez falsifikovanja istorije i skrivanja činjenica, svi Srbi, gde god da žive, mogu uvek da pronađu spomen obeležje gde će biti jasno obeleženo koliko i kako su Srbi teško stradali i kakve su bile razmere jasenovačkog zločina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.