SRPSKE SVETINJE NA KOSOVU NIKAD NEĆE BITI NIŠTA DRUGO NEGO SRPSKE! Đurić otkriva o čemu se ne DISKUTUJE!
Marko Đurić, Foto: Beta / Miloš Miškov

stav

SRPSKE SVETINJE NA KOSOVU NIKAD NEĆE BITI NIŠTA DRUGO NEGO SRPSKE! Đurić otkriva o čemu se ne DISKUTUJE!

Prema njegovim rečima, da ne postoje kredibilne procene o ugroženosti naših svetih mesta, Kfor ne bi trošio snage na njihovo obezbeđivanje

Objavljeno:

- Srpske svetinje na Kosovu i Metohiji nikada neće biti bilo šta drugo osim srpske. To uopšte nije tema za diskusiju. Pitanje je koliko su neodgovorni pojedinci u Prištini spremni da idu daleko uzimajući za taoca naše crkve i manastire, ne bi li na taj način pokušali da iznude nešto od Beograda, rekao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u intervjuu za Novosti.

Đurić ističe da je Priština spremna da gazi i sopstvene zakone u toj opasnoj igri i međunarodna zajednica mora da, u ime svojih vrednosti, kaže poslednju reč. Kao odgovoran narod mi ćemo preduzeti mere kako bismo zaštitili svoju baštinu i za predsednika Aleksandra Vučića to je prioritet.

Prema njegovim rečima, da ne postoje kredibilne procene o ugroženosti naših svetih mesta, Kfor ne bi trošio snage na njihovo obezbeđivanje.

- Izgradnja puta u zaštićenoj zoni je napad na manastir i Kfor se nije iz puke znatiželje pojavio na tom mestu. Nepristojne izjave lokalnih zvaničnika ne zaslužuju ozbiljan komentar, jer postoji višegodišnji kontinuitet pritiska na Visoke Dečane. Sve što se tamo događa - nije slučajno.

Na pitanje da li očekuje da će u nastavku dijaloga u Briselu, EU makar opomenuti albansku stranu što krši sopstvene propise, Đurić kaže:

- Međunarodna zajednica je u prošlosti pokazivala neograničen kapacitet za gledanje kroz prste Prištini. Iskusne diplomate u Briselu, međutim, imaju osećaj do koje se mere mogu tolerisati nestašluci Prištine kao sredstvo pritiska na Beograd. Položaj naše crkve i bezbednost našeg kulturnog i duhovnog nasleđa na KiM je verujem i za Brisel sa one strane dopustivog, jer, ako ništa drugo, reč je o evropskom hrišćanskom nasleđu i svetskoj kulturnoj baštini. Uostalom, da neko iz inostranstva nije okrenuo nekoliko brojeva telefona u Prištini i danas bi bageri u blizini Visokih Dečana radili punom parom.

O susreta srpske i albanske delegacije u Vašingtonu 4. septembra, koji bi lično pozdravio i prvi čovek SAD, direktor Kancelarije za KiM kaže da naša strana odlazi spremna za konstruktivan razgovor.

- Namera domaćina da fokus stavi na ekonomiju koincidira sa našim stavom da je čitavom regionu u cilju zajedničkog razvoja potreban slobodan protok ljudi, kapitala, robe i usluga, uklanjanje barijera i bolje ekonomsko povezivanje. Videćemo koje će ideje domaćini ponuditi. Jedino o čemu sa sigurnošću u ovome trenutku mogu da govorim je naša otvorenost za razgovor o ekonomiji - rekao je Đurić za Novosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.