Hrvati odbili da prime protestne note Srbije!
Foto: Profimedia

zaoštravanje odnosa!

Hrvati odbili da prime protestne note Srbije!

Politika Hrvatske rehabilituje ne samo fašističku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata.
Objavljeno:

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas dve protestne note ambasadi Hrvatske, jednu povodom ukidanja presude Branimiru Glavašu i drugu zbog otkrivanja spomenika Miru Barešiću, koje je otpravnik poslova Stjepan Glas odbio da primi, a koje je Ministarstvo dostavilo redovnim putem, čime je, kako je saopšteno, formalno uručenje izvršeno.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U saopštenju se ističe da je Ministarstvo izrazilo oštar protest povodom rešenja Vrhovnog suda Hrvatske, kojim se ukida prvostepena osuđujuća presuda za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, konkretno nad srpskim civilima u Osijeku, izrečena protiv Branimira Glavaša i drugih, kao i što se predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Ministarstvo smatra da je odluka Vrhovnog suda neobjašnjiva kako sa pravne, tako i sa moralne tačke kao i da je uperena direktno protiv srpskog naroda i ukazuje da u posledice presude dodatno otežavaju i komplikuju situaciju u kojoj se nalazi srpski narod u Hrvatskoj.

foto: Twitter

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, takođe, ocenjuje da ukidanje presude protiv Branimira Glavaša predstavlja jasnu politiku Hrvatske koja rehabilituje ne samo fašističku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata.

Ovakvo postupanje Hrvatskog pravosuđa šalje poruku da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe u Hrvatskoj, ističe se u saopštenju. Navodi se i da je takva politika Hrvatske dovela do povećanog broja incidenata na etničkoj osnovi uperenih protiv pripadnika srpskog naroda.

Ustaša koji je ubio Jugoslovenskog ambasadora dobio spomenik u Hrvatskoj!

Ministarstvo očekuje od pravosudnih organa Hrvatske da u ponovljenom postupku i uz postojeće dokaze na osnovu kojih je Branimir Glavaš osuđen u prvom stepenu, postupi na osnovu pravnih propisa Republike Hrvatske, uvažavajući činjenicu da posledice ovakve i sličnih presuda mogu značajno narušiti bilateralne odnose sa Srbijom, kao i dodatno pogoršati status Srba u Hrvatskoj.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izrazilo je i "oštar protest povodom otkrivanja spomenika Miru Barišiću u Dragama, ocenjujući da je podizanje spomenika osuđenom teroristi za mučko ubistvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića neprimeren i necivilizacijski akt koji u modernoj Evropi nema presedana".

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.