MINISTAR VULIN OBIŠAO KASARNU U VALJEVU: Evo šta je tačno rekao o budućim vojnicima
Vulin u Valjevu, Foto: foto.mod gv.rs

zadovoljan

MINISTAR VULIN OBIŠAO KASARNU U VALJEVU: Evo šta je tačno rekao o budućim vojnicima

Momci i devojke iz cele Srbije obučavaju se, uče, stiču nove veštine

Objavljeno:

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, sa načelnikom štaba Komande za obuku pukovnikom Nikolom Dejanovićem, obišao je danas vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „Jun 2020“, u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu, gde je prisustvovao specijalističkoj obuci iz predmeta sredstva i oprema roda pešadije.

Kao što su pripadnici martovske klase na dobrovoljnom služenju vojnog roka zadivili Srbiju svojim ogromnim doprinosom u borbi protiv kovida, tako i pripadnici junske klase vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, nas sve zajedno čine ponosnim. Momci i devojke iz cele Srbije obučavaju se, uče, stiču nove veštine i mnogi od njih su rešili da svoju sudbinu vežu za Vojsku Srbije i da nakon odsluženja vojnog roka postanu profesionalni vojnici – rekao je ministar Vulin. - I vojnici junske klase mnogo pomažu u borbi protiv kovida. Oni su postavljali privremene kovid bolnice, pomagali su gde god je bilo potrebno i niko od njih nije rekao da mu je suviše teško ili da ne može ili da neće da uradi. Svako od njih radio je za svoju zemlju – poručio je ministar Vulin, dodajući da su uz junsku klasu vojnika, Vojska Srbije i država Srbija još snažnije i sigurnije.

Komandant Drugog centra za obuku Komande za obuku pukovnik Zoran Smiljanić objasnio je da je junska generacija vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, nakon osnovne obuke, u Drugom centru nastavila i stručno specijalističku obuku za dužnosti strelca, gde su se vojnici obučavali da rukuju pešadijskim naoružanjem - snajperskom puškom 7,92 mm M 76, ručnim raketnim bacačem 64 mm M80 i pištoljima 7,62 mm M57 i CZ 99 9 mm. - Vojnici junske i prethodne martovske generacije, posebno su motivisani za realizaciju zadataka u obuci i bili su angažovani u više navrata na pripremama privremenih kovid bolnica u Beogradu. Sve zadatke realizuju kvalitetno, na vreme, bez pogovora – rekao je pukovnik Smiljanić, ističući da su junska i martovska generacija među najboljim generacijama vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u Drugom centru za obuku u poslednjih nekoliko godina. Vojnik Katarina Ilić iz Batočine kaže da se od malena interesovala za vojsku i da je to razlog zbog kojeg se prijavila na dobrovoljno služenje vojnog roka.

- Na služenju vojnog roka sam od juna ove godine. Od obuke mi se najviše svideo rad sa naoružanjem i gađanja. Društvo je dobro, smeštaj je dobar, hrana je odlična. Od malena me je interesovala vojska i ceo taj sistem. Planiram da se bavim ovim poslom – poručila je Katarina Ilić.

Za obuku koju pohađa razvodnik Miloš Dragić iz Ćuprije kaže da je zahtevna i da su kriterijumi veoma visoki, što ga motiviše da se dodatno trudi. - Za sada mi se veoma sviđa gađanje, celokupna obuka. Mislio sam da je kriterijum slabiji, ali dosta je povišen i baš mi se sviđa ovde. Svakome bih preporučio da se prijavi za dobrovoljno služenje vojnog roka. Društvo je fenomenalno. Svi smo kao jedan ovde – ističe razvodnik Dragić i dodaje da se nada da će jednog dana biti profesionalno vojno lice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.