POMIRENJE DA, PONIŽENJE NIKADA: Vučić govorio o stradanju Srba u operaciji Oluja
Vučić u Rači, Foto: Printscreen/Pink

OBELEŽAVANJE STRADANJA SRBA

POMIRENJE DA, PONIŽENJE NIKADA: Vučić govorio o stradanju Srba u operaciji Oluja

Srpski predsednik je podsetio da Srbija i Republika Srpska od 2014. godine zajednički obeležavaju srpska stradnja

Objavljeno: 05.08.2020. 07:39h
  • 2

Samo ujedinjeni možemo sve, razjedinjeni ne možemo ništa, poručio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju stradanja Srba u Hrvatskoj u operaciji "Oluja" 1995, na mostu u Sremskoj Rači preko koga su prognani došli u Srbiju.

Srpski predsednik je podsetio da Srbija i Republika Srpska od 2014. godine zajednički obeležavaju srpska stradnja, na šta je, ističe, ponosan.

Istakao je, obraćajući se narodu srpskom i građanima Srbije i Srpske, našim dičnim Krajšnicima, da od 2014. Srbija i Srpska zajednički obležava srpska stradanja i da je na to veoma ponosan.

"Dodik i ja smo to predložili, a srećan sam i ponosan sto vidim da je gotovo celokupan srpski narod rauzmeo značaj te ideje i zajedničkog rada i pokazuje da ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa, jer bili i bi mnogo slabi kao te 1995. godine".

Vučić je istakao da je ponosan što nisu uspeli da nam zabrane da nosimo srpsko ime i prezime, jer Srbi sada u pravom smislu te reči imaju svoju slobodnu i nezavisnu državu, koja može da ustane u odbranu srpskih grobova i srpske budućnosti.

"Više agresije ne naziva intervencijama i kampanjama, a zločine protv našeg naroda incidentima i lošim iskustivma već pravim imenima".

Takođe, zahvalan je Dodiku i svima u Srbiji što su razumeli da moramo da imamo poštovanje prema sebi i svom narodu, ali pokazujući poštovanje prema tuđim žtvama.

Srpski narode na zaboravi da niko više ne govori o gencidu u NDH nad srpskim narodom, poručio je Vučić.

foto: Kurir

Kaže da su napravili zid ćutanja u Jasenovcu na isprazne priče političke kome je dozvoljeno da položi cvet i stavi ustaških tablu u prečniku od nekoliko kilomemtara.

Napomenuo je da su Srbi zatirani samo zato što su Srbi i da su opusteli od Kozare do Prebilovaca, kao i da ni 10 godina posle Drugog svetskog rata nije bilo srpskog mladića stasalog za vojsku.

Bili su okrestrirani pokliči da su Srbi bili krivi za sve i da ta matrica je postavljena i teško ćemo je mi danas i sutra izmeniti, dodao je Vučić.

Ističe da imamo obavezu prema našoj deci u Srbiji i Srpskoj da to uradimo i da im istinom otvorimo oči, ali ne maštajući da ćemo promenit mišljenje sveta, jer u Hrvatskoj to nisu sami radili.

Predsednik Srbije naglašava da moramo, ne ćuteći o zločinima koji su i naši sunarodnici počinili, da ukažemo na sve užase koje su Srbi isksuili.

Kako je rekao, samo je mala i unižena Srbija kooja nema šansu za ekonomski i demografski oporavak bila prihvatljiva zapadnim silama i svima oko nas.

"Moramo da im pokažemo da u tim planovima nisu uspeli i da smo uspeli kao Srbija i Srpska da kažemo 'ne' lažima i da podignemo glavu i ne vređajući kažemo da Srbija živi i da neće nestati i neće nositi žig sramote koji su joj na čelo stavljali".

Vučić je rekao da to nećemo dozvoliti ma kolikom cenom to plaćali.

Odgovarajući na pozive da se u ime pomirenja proslavi godišnjica Oluje, a time i stradanje Srba u Hrvatskoj, Vučić je rekao da Srbija nije nikog terala da prizna genocid, samo da pokaže pijetet prema srpskim žrtvama, onako kako je Srbija imala snage da ne prećuti zločine koje su počinili Srbi.

"Nismo vas terali nikada da priznajete genocid počinjen nad srpskim narodom što je nešto toliko očigledno, već smo samo tražili da pokažete pijetet prema sprskim žtvama. Ne morate ni lažne suze da pokazujete. Samo recite da znamo da je u Jasenovcu stradao ceo jedan narod, jer je nosio pogrešno prezime".

Da se kažže da je u Jasenovcu stradao ceo narod, kao i u Jadovnu i Prebilovcima, samo zato što su nosili srpsko ime i prezime.

"Mi smo imali snage da kažemo, kada god su Srbi negde nešto učinili da to ne saktivamo".

Zato, kaže, "nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba i da govorimo da su to "veliki koraci napred", kako bismo bili dobri Evropi.

Ova izbegla kolona, kaže, pokazuje kako je to bilo pre 25 godina i svedoči šta je prošao naš narod.

"Hoćete da slavimo da bi dobili aplauze u Evropi, da bi bili dobri njima. Nećemo da slavimo tragediju srpskog naroda i ubijanje sprskih civila, srpske dece...Srbija neće pristati nikada na takvo poniženje", rekao je Vučić.

"Ssto se tiče onih koji ćute o najtežim zločinima iz Drugog svetskog rata i najtežem etičkom čišćenju posle Drugog svetskog rata kakva je bila Oluja, naše je da im kažemo da mi pomirenje želimo i mir - uvek, pomirenje da, ali poniženje nikada", poručio je Vučić.

Bonus video:

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media