OGLASIO SE LSV: Danas je 75 godina od stvaranja Vojvodine, pogubno je gomilanje vlasti u Beogradu
Pre 75 konstituisana AP Vojvodina, Foto: Printscreen/Google Maps, Ilustracija/Espreso.co.rs

GODIŠNJICA

OGLASIO SE LSV: Danas je 75 godina od stvaranja Vojvodine, pogubno je gomilanje vlasti u Beogradu

LSV upozorava da je zajednički život građana Vojvodine, bez obzira na nacionalno, versko ili zavičajno poreklo već dugo na udaru

Objavljeno:

Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazala je danas povodom 75 godina od konstituisanja Vojvodine kao autonomnog političkog entiteta na pogubne posledice koncentrisanja vlasti u Beogradu, što, kako ocenjuju, za posledicu ima slabljenje pokrajinske administracije.

U saopštenju LSV ocenjuje da je antifašistička borba građana Vojvodine u Drugom svetskom ratu stvorila zdrave temelje za konstituisanje ravnopravne političke autonomije u okviru Srbije i Jugoslavije.

Vojvodina konstiuisana 31. jula 1945. godine, je kako naovde iz LSV nažalost već od začetaka autonomije, preko ratnih devedesetih godina, pa sve do današnjih dana, smetala nacionalistima i centralistima.

LSV upozorava da je zajednički život građana Vojvodine, bez obzira na nacionalno, versko ili zavičajno poreklo već dugo na udaru.

"Ideja da je za funkcionisanje države potreban samo jedan centar osnovna je nit koja povezuje najveći deo političke elite u Beogradu", ocenjuje LSV i dodaje da je zato potrebno da se Vojvodina devastira, što više oslabi i ponizi.

Slabljenje Vojvodine najjasnije se vidi, kako kažu na primeru devastiranja njenih institucija.

Šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški navodi da je Srbija još pre 13 godina ratifikovala Povelju o lokalnim i regionalnim vlastima i da se kao članica Saveta Evrope obavezala se na sprovođenje politike njihovog razvoja.

"Nažalost, stanje u Srbiji je iz godine u godinu sve gore. Baš zato je potrebno snažno podsetiti na početke političkog konstituisanja vojvođanske autonomije i iznova početi borbu za njen bolji položaj u okviru države Srbije", rekao je Bogaroški.

Liga socijaldemokrata Vojvodine dodaje da na problem devastacije Vojvodine ukazuje već tri decenije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.