ORLIĆ PREUZIMA GONG? Poslanik iz redova SNS favorit za mesto predsednika Skupštine
Orlić preuzima GONG?, Foto: Printscreen

NAJOZBILJNIJI KANDIDAT

ORLIĆ PREUZIMA GONG? Poslanik iz redova SNS favorit za mesto predsednika Skupštine

Na potpredsednička mesta sešće verovatno predstavnici skoro svih lista koje su ušle u parlament

Objavljeno:

Najozbiljniji kandidat za preuzimanje mesta predsednika Skupštine Srbije je naprednjak Vladimir Orlić, nezvanično saznaju "Novosti".

On je u odlazećem sazivu bio zamenik predsednika poslaničke grupe SNS, doktor je nauka elektrotehnike i računarstva, a u prethodne četiri godine bio je među aktivnijim "tribunima". Ova raspodela kadrova mogla bi da znači da će sadašnja predsednica Skupštine, posle dva mandata za stolom predsedavajućeg, preseliti u novu vladu, na jedno od ministarskih mesta.

Na funkciji predsedavajućeg u javnosti je "viđen" i sadašnji potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković. On je pre izbora promenio tabor, pa je iz SDPS Rasima Ljajića, prešao među naprednjake. Ipak, izvesnije je da će i u novom sazivu ostati na istoj poziciji.

Iako je prvobitno bilo planirano da konstitutivna sednica parlamenta bude ove nedelje, sada je sve izvesnije da će biti održana tek 3. avgusta, dan pre isteka zakonskog roka. Datum je pomeren zbog epidemiološke situacije.

Razmišljalo se da li je bezbednije da se poslanici okupe u Sava centru ili u zgradi parlamenta na Trgu Nikole Pašića. Sada je skoro sigurno da će ona biti u velikoj sali parlamentarnog zdanja. Poslanici će sedeti ograđeni pleksiglas tablama, a deo će biti smešten na balkon, kako bi razdaljina između parlamentaraca bila bezbedna.

Gde god da bude, izvesno je da će policija zatvoriti prilaze, zbog pretnji odlazećeg poslanika Srđana Noga da će nove parlamentarce gađati puškom za pejntbol.

- Ukoliko bi on sproveo u delo svoje najave da će poslanike gađati iz pejnt bol puške ili bilo kojim predmetima podobnim da izazovu fizičke povrede, učinio bi krivično delo izazivanje opšte opasnosti, a možda i neko teže delo - kaže predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović.

Potpredsednik i manjinama

Na potpredsednička mesta sešće verovatno predstavnici skoro svih lista koje su ušle u parlament. Za stolom predsedavajućeg ima mesta za šest zamenika, a svakako će makar jedno biti rezervisano za manjine. U parlamentu će predstavnike imati sedam lista - tim oko SNS, SPS-JS, SPAS, SVM, SDA, predstavnici Albanaca i koalicije SPP i Makedonaca.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.