VUČIĆ OBIŠAO TENKOVSKI BATALJON KOPNENE VOJSKE! Srbija ima moćno oružje! (FOTO) (VIDEO)
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

VAŽNA POSETA

VUČIĆ OBIŠAO TENKOVSKI BATALJON KOPNENE VOJSKE! Srbija ima moćno oružje! (FOTO) (VIDEO)

S predsednikom Vučićem je i ministar odbrane Aleksandar Vulin

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je 15. tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici.

Predsednik je prisustvovao prikazima sposobnosti tenkovske čete, sposobnosti vatrenog voda višecevnih lansera raketa 128 mm M77 "Oganj", prikazu modernizovane artiljerijske baterije sistema "Oganj" i praktične obuke tenkovske čete.

S predsednikom Vučićem bio je i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

M-77 Oganj je samohodni višecevni lanser raketa 128 mm sa 32 lansirne cevi i raketom dometa 20 km, snažno sredstvo za vatrenu podršku sa najvišim nivoom automatizacije za ovu kategoriju naoružanja. Sistem je uveden u naoružanje 1977. godine. Na bazi rakete OGANJ razvijen je jednocevni prenosni raketni sistem velikog dometa, DLR 128 mm.

foto: Printscreen

Koristi se za iznenadnu i koncentrisanu vatru po ciljevima velikih razmera, kao što su koncentracije žive sile, vatrena i tehnička sredstva, kolone, centri veze, aerodromi, saobraćajni čvorovi, pristaništa, desanti i drugi rentabilni ciljevi razmešteni u dubini protivnika. Lanseri su postavljeni na modifikovana terenska vozila FAM 2026 BS/AV. Baterija od četiri LRSV gađanjem sa oba punjenja na maksimalnom dometu može da neutrališe cilj na površini od 104 hektara.

"Oganj" je samohodni višecevni modularni lanser raketa koji je sposoban da lansira više vrsta raketa različitih kalibara i dometa. Novi "Oganj" automatski zauzima položaj, ima sistem za navigaciju i, što je najvažnije, raketu sa aerodinamčkim kočnicama, koja je mnogo preciznija od postojeće. Raketa je teža za tri kilograma, zbog aerodinamičkih kočnica i veće količine raketnog goriva.

Domet mu je od 8,6 do 35 kilometara u zavisnosti od raketa. Namenjen za neutralizaciju neprijateljske žive sile, zona prikupljanja, jedinica u marševskom rasporedu, artiljerijskih pozicija i zona padobranskih i helihopterskih desanta. Poseduje mogućnost automatskog, poluautomatskog i ručnog funkcionisanja sa automatskim punjenjem rezervnog punjenja raketa. Za pet minuta zauzima i napušta vatreni položaj uključujući i ispaljivanje rezervnog punjenja. Raketni sistem poseduje i raketu sa kasetnom bojevom glavom sa 48 bombica radijusa ubojnog dejstva od 10m ili sa 4 protivtenkovske mine i elektronskim tempirnim upaljačem.

Posle obilaska kasarne predsednik se obratio prisutnima.

- Ovde u delu Prve brigade naše vojske mogli smo da vidimo obučenost, pripremljenost, posvećenost i predanost u radu naših tenkista ali i promene koje unosimo u naše artijerijsko- raketne jedinice, najsnažnije naše armije. Najvećim delom je sve urađeno u našim srpskim fabrikama. Danas ste videli sve nove modularne oblike koje radimo, sve je automatizovano i većim delom je urađeno u našim srpskim fabrikama. U Srbiji su rađena vozila, platforme, ali i rakete, sve to se pravi u Krušiku, Petoletki, ali i FAP-ove su platforme. Do kraja godine imaćemo 12 pasarsa u vojsci, efikasno oruđe i oružje. Gledamo da našu industriju da u teškim uslovima kako da osnažimo svoju vojsku. To je za naš važno je ne možemo da pratimo poklone koje pojedine NATO zemlje iz okruženja dobijaju od Nemačke i Amerike - poručio je Vučić.

foto: Printscreen

Kaže da je ponosan na srpske oficire, podoficire i vojnike, navodeći da su plate u poslednjim godinama rasle, ali da to i dalje nisu uslovi kojima bi svi mogli da budu ponosni.

- Verujem da mogu da budu značajno bolji u budućnosti - rekao je Vučić.

On je dodao da sami radimo na tome da čuvamo svoj mir.

- Bićemo dovoljno snažni, ogromna finansijska sredstva uložićemo u našu vojnu industriju. Mi kao neutralna zemlja moramo da budemo svoj na svome. Značajno smo ojačali svoje ratno vazduhopovstvo. Još nije dovoljno snažno kako mi očekujemo, razvijaćemo bombardere, lovce - naglasio je predsednik.

Sada, prema rečima Vučića, prvi put imamo hangare za tenkove, a sa tenkovima smo u regionu najsnažniji.

1 / 3 Foto: Printscreen

Predsednik je potom odgovarao na pitanja novinara.

Hrvatska vlada neće u svom mandatu uspeti da nabavi nove MIG-ove, već će zbog isteka roka trajanja morati da ih prizemlji.

- Hrvatsku ne brine, jer njima ima ko drugi da čuva nebo. Mi se sa Hrvatskom ne takmičimo, ali ako dođu u tu situaciju, imaće ko njima da čuva njihovo nebo, oni su članica NATO i imaće ko da im čuva nebo. Kada ste u takvoj situaciji, onda birate hoćete sami da čuvate nebo ili će neko drugi, pa tako i ulažete u naoružanje - rekao je Vučić.

O izjavi kosovskog premjera Hotija da će Priština nastaviti da lobira za članstvo u međunarodnim organizacijama

- Tu su važne tri stvari. Pod jedan, reč Albanaca iz Prištine ne znači ništa, kao ni njihov potpis. Pod dva, ono što je za nas očekivano da niko iz međunarodnih organizacija ne regauje. Pod tri, mi moramo da čuvamo mir i stabičnost i da smo racionalni ljudi koji žele mir i kompromis. Mi ćemo nastaviti sa akcijom povlačenja priznanja i bićemo uspešniji, ako ih niko od stranih aktera ne spreči u daljem procesu lobiranja za prisustvo u međunarodnim organizacija - kaže Vučić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.