Nikolić o rehabilitaciji Stepinca: Hrvati ovim zakopavaju ustaške jame, a iskopaće ponor!
Foto: Fonet

reakcija

Nikolić o rehabilitaciji Stepinca: Hrvati ovim zakopavaju ustaške jame, a iskopaće ponor!

- Svoj stav o ulozi Stepinca u Drugom svetskom ratu preneo sam papi Franji u direktnom razgovoru prilikom prosete Vatikanu - priča Nikolić.
Objavljeno: 14:33h

Povodom poništavajuće presude kontroverznom hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu, oglasio se i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Za korak ispred svih: Lansirana Espreso aplikacija! Overite je odmah!

Predsednikovo saopštenje prenosimo u celosti:

foto: Profimedia

"Alojzije Stepinac nikada nije osuđen u Hrvatskoj, kako u NDH, tako i u današnjem pravnom sledbeniku te ustaške države. Osuđen je u Jugoslaviji, a Srbija je naslednik i pravni sledbenik svih Jugoslavija, i sa tim su saglasne sve novostvorene države, bivše članice Jugoslavije i Srbije i Crne Gore.

Ovo tumačim kao svojevrsni pritisak na Papu da odustane od utvrđivanja istine i kanonizuje bivšeg kardinala. Svoj stav o ulozi Stepinca u Drugom svetskom ratu preneo sam Papi u direktnom razgovoru prilikom posete Vatikanu. Lično pripremam dokazni materijal, koji ću predočiti Komisiji, najpre predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

Poglavar Rimokatoličke crkve mi je rekao da neće žuriti sa odlukom zato što bi Alojzije Stepinac bio prvi hrišćanski svetac koga Srpska pravoslavna crkva i ostale pravoslavne crkve ne bi priznale.

Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi, iskopaće ponor u koji će da upadne i ostane sama, bez podrške civilizovanog, antifašističkog i antinacističkog dela čovečanstva" - stoji u saopštenju na sajtu predsednika.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.