NOVA VLADA ĆE IZGLEDATI POTPUNO DRUGAČIJE, POSTOJAĆE TRI NOVE CELINE: Ovako će izgledati rukovodstvo Srbije
Značajne promene u vladi Srbije, Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIĆ

NOVA VLADA

NOVA VLADA ĆE IZGLEDATI POTPUNO DRUGAČIJE, POSTOJAĆE TRI NOVE CELINE: Ovako će izgledati rukovodstvo Srbije

Biće značajnih promena i u vladi i u ministarstvima, kao i promena u zakonima - rekao je tad predsednik Srbije

Objavljeno:

Očekuje se da će nova vlada Srbije biti formirana krajem avgusta, a postoje naznake da bi njen novi saziv tri ministarstva mogla da dočekaju izmenjena, odnosno podeljena na manje celine.

To se odnosi na Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tako bi sektor koji sada vodi Zorana Mihajlović mogao da bude podeljeno na barem dva: Ministarstvo građevinarstva i infrastrukture i Ministarstvo saobraćaja, kojem bi bile dodate i telekomunikacije. Resor Mladena Šarčevića bi bio podeljen tako što bi pored Ministarstva prosvete bilo oformljeno i Ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj, saznaje "Blic".

Drugačiji izgled Nemanjine 11 najavio je početkom jula i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Biće značajnih promena i u vladi i u ministarstvima, kao i promena u zakonima - rekao je tad predsednik Srbije.

Novi krug razgovora očekuje se za dve nedelje, a kako za "Blic" kažu izvori bliski SNS, glavna ideja "provetravanja" je da se sektori koji su preglomazni i koji su pokrivali više oblasti razdvoje zbog efikasnosti.

I ranije je bilo najava da bi ministarstvo Zorane Mihajlović moglo da bude podeljeno, jer je ovakvo kakvo je sada preobimno. U njemu ima čak devet sektora, sedam državnih sekretara, sedam pomoćnika ministara, dok, recimo, Ministarstvo za EU ima četiri sektora. Saobraćaj bi, po sadašnjem sagledavanju, trebalo da bude deo posebnog resora u kome bi se našle i telekomunikacije, koje su sada neprirodno vezane za turizam. Tako bi se na neki način ta nedovoljno prirodna veza turizma i telekomunikacija prekinula, odnosno stvorilo bi se novo koje bi imalo funkcionalnu povezanost sa svim segmentima saobraćaja uključujući i telekomunikacioni - navodi naš sagovornik.

Rade se, prema saznanjima našeg lista, i procene efekata razdvajanja prosvete od nauke i tehnološkog razvoja i stvaranja dva od sadašnjeg jednog ministarstva.

Ta ideja o izdvajanju figurira još od 2012. godine, kada su SANU i univerziteti u Beogradu i Novom Sadu tražili izdvajanje visokog obrazovanja i nauke od prosvete. Ovo rešenje je sada u opticaju i sam predsednik Vućić smatra da bi ovo razdvajanje bilo dobro za srpsku nauku koja zaslužuje da ima svoj poseban resor. Zato se ovih dana obavljaju neke neformalne konsultacije i traži mišljenje od uglednih profesora i naučnika za realizaciju ove ideje. Svi oni su saglasni da bi to bio dobar potez jer je visoko školstvo duboko vezano za nauku, odnosno da pravog visokog školstva nema bez istraživačkog rada. Ta njihova mišljenja najverovatnije će biti uvažena i po svoj prilici biće formirano novo Ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj, a da će kao posebno ostati Ministarstvo prosvete - kaže naš izvor.

Sva ova rešenja su preliminarna, odnosno nisu još precizno definisana jer u velikoj meri zavise i od koalicionih sporazuma sa drugim partijama koje bi činile vlast sa SNS.

Ono što je zasad izvesno, to je da je predsednik Vučić preporučio da se sagledaju sve mogućnosti da ova funkcionalna razdvajanja sektora ne dovedu do uvećanja aparata izvršne vlasti - napomije naš sagovornik.

U vrhu SNS nisu želeli da komentarišu saznanja "Blica". Poslednji rok za konstituisanje novog parlamenta je 4. avgust, preciznije, 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, što je RIK učinio na elektronskoj sednici 5. jula. Zakonski rok za formiranje vlade je 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Od tri ministarstva prave pet

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - deli se na Ministarstvo građevinarstva i infrastrukture i Ministarstvo saobraćaja i teleko­munikacija

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - deli se na Ministarstva prosvete i Ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija postaje Mini­starstvo trgovine i turizma.

Rasim Ljajić: Ponosan sam, pravio sam greške, ali nemam čega da se stidim

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić ranije je najavio da više neće biti ministar, a juče nije hteo da otkriva planove.

foto: Zorana Jevtić

Za 15 dana ćemo imati novi razgovor oko kadrovskih rešenja i bilo bi nekorektno da saopštavam medijima pre nego što Vučiću saopštim svoje planove za učešće u novoj vladi. Ponosan sam na ono što sam uradio, pravio sam greške, ali nemam čega da se stidim. Mislim da sam puno učinio za Srbiju i Sandžak - rekao je Ljajić.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.