PREMIJERKA ODGOVORILA NA OPTUŽBE: Barem u ovome treba da budemo složni!
Ana Brnabić, Foto: Printskrin

POSLALA PORUKU

PREMIJERKA ODGOVORILA NA OPTUŽBE: Barem u ovome treba da budemo složni!

Kazala je da je sistem kada postoji elektronski zdravstveni karton, jer iz aktuelnog nije moguće voditi paralelnu evidenciju

Objavljeno:

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da smatra da je od suštinske važnosti za budućnost borbe protiv korona virusa da naučimo da se borimo kao društvo protiv ove pošasti "bez saplitanja".

Brnabić je, na konferenciji za štampu, odgovarajući na konstataciju da je priznala da je vlada grešila, da se čulo od Predraga Kona da je dosadašnja strategija propala i da treba nova, a od Srđe Jankovića da su mere zašite "alfa i omega", i pitanje šta je strategija, kao i da su cifre neprecizne, te i da se čeka i po nedelju dana na rezultate testova, kazala da je ovaj put potrebna drugačija taktika.

Mi ne bežimo od uvođenja restriktivnih mera, ako to bude potrebno, ali mislim da je važano da naučimo da je potrebna pojedinačna borba svih nas kako se ne bi desila bezbrižnost kada popustimo mere. Ne može država da živi stalno u vanrednom stanju, i da se čim se ukine svi ponovo opuste“, objasnila je ona.

Ssto se brojki tiče, kaže da je država započela borbu bez sistema.

Napravili smo ad hok kakav takav sistem. On je jako loš i kritikovan, s pravom, jer smo morali da zaposlimo 50 ljudi u bolnicama da 'hrane' bazu podataka da ne bi opterečhivali medicinske radnike, dok se bore za živote ljudi. To nije sistem, dodala je Brnabić.

Kazala je da je sistem kada postoji elektronski zdravstveni karton, jer iz aktuelnog nije moguće voditi paralelnu evidenciju.

Da sam znala, kada sam postala premijer, da ćemo imati borbu protiv ovakvog virusa, digitalizacija zdravstva, a ne obrazovanja, bila bi prioritet“, istakla je ona.

"Da smo radili digitalizaciju zdravstva imali bi elektronski zdravstveni karton i mogla bih da povlačim brojke u svakom trenutku, što je ono što se trudimo sada da radimo, kazala je ona.

Istakla je da se zbog toga ne može reći da se nema poverenje u brojke, jer nema razloga zašto bi država lagala.

Kazala je i da je zahvaljujući novom sistemu država imala bolje podatke od onih u borbi protiv gripa.

Istovremeno je rekla da se sagledavaju i svi ostali podaci, pored rezultata testova, kao što su parametri pregleda, hospitalizacije, otpuštenih, da bi se imala epidemiološka slika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.