IVICA DAČIĆ KOMENTARISAO VUČIĆEVU POSETU PARIZU: Izuzetno je zanimljivo šta je imao da kaže
Ivica Dačić, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ DJORDJE SAVIC

uveren

IVICA DAČIĆ KOMENTARISAO VUČIĆEVU POSETU PARIZU: Izuzetno je zanimljivo šta je imao da kaže

Naglašava da je važno da Srbija nastupa principijelno, da bude konstruktivna

Objavljeno:

Suočeni smo sa plimom, odnosno raznim pokušajima stranih partnera da reanimiraju dijalog Beograda i Prištine, koji je dugo vremena bio u fazi "kliničke smrti", izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da postoji problem nekoordinacije tih partnera i faktora.

Dačić je za TV Pink kazao da ta plima organizovanja sastanaka nekoga može da navede na pomisao da smo blizu nekog rešenja međutim, kako je naglasio, nismo ni blizu rešenja, već blizu početka nastavka dijaloga.

Ističe da je poseta predsednika Aleksandra Vučića Parizu važna jer Beograd mora da se pokaže kao konstruktivan faktor u dijalogu i dodaje da je ta poseta važna za našu zemlju i bilateralno.

"Biće sada video samit Angele Merkel, Emanuela Makrona, Beograda i Prištine, a u subotu i nedelju se na neki način pokreće ponovo dijalog u Briselu. Zato je poseta Vučića Parizu od velikog značaja i za nas bilateralno i za državu kao celinu jer moramo da se pokažemo kao konstruktivan faktor, što smo i bili", naveo je šef srpske diplomatije.

Naglašava da je važno da Srbija nastupa principijelno, da bude konstruktivna.

"Nema dileme da će Vučić zastupati do kraja našu politiku da jesmo za kompromis, ali da nismo za ultimatume i nametanje rešenja, odnosno da pitanje da li će Srbija priznati nezavisno Kosovo za nas se uopšte ne postavlja i nije na našoj agendi", ističe.

Podsetio je da su sastanak pokušale da zakažu i SAD i to za 27. jun, ali je otkazan zbog optužnice protiv Hašima Tačija.

Dodaje da to ne znači da su SAD odustale od takvog sastanka i podseća da su i Francuska i Nemačka još prošle godine želele da organizuju sastanke, ali nisu jer Ramuš Haradinaj nije želeo da ukine takse na robu iz centralne Srbije.

"Očigledno je da Evropa nije oduševljena da SAD ima primat u tom dijalogu", kaže Dačić i dodaje da je i u samoj EU došlo do promene i imenovanja Miroslava Lajčaka koji ima ulogu da modelira dijalog.

Kako kaže, u tom dijalogu koji je vođen nikada nije raspravljano pitanje trajnog rešenja, a zapeo je na sprovođenju već postejećih dogovora.

"Zbog toga mi imamo mnogo toga da kažemo pre nego što se uopšte nastavi da se priča o nečem drugom", naveo je Dačić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/TV Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.