Vučićev plan: Ovo su oštre kaznene mere kojima ćemo u borbu protiv nasilnika!
Foto: Nenad Orević

cilj je spašavanje života

Vučićev plan: Ovo su oštre kaznene mere kojima ćemo u borbu protiv nasilnika!

Mandatar je najavio da će Srbija u cilju borbe protiv nasilja promeniti krivični zakon, što znači da će uvesti nova krivična dela - seksualno uznemiravanje i proganjanje.
Objavljeno: 15:29h

- Ići ćemo na povećanje minimalne kazne i povećanje maksimalne kazne - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da to što su povećavane maksimalne kazne u praksi nije dalo očekivane rezultate i da je zato odlučeno da se poveća minimalna kazna.

Za korak ispred svih: Lansirana Espreso aplikacija! Overite je odmah!

- To znači da ne može da bude uslovne osude, već da mora kazna zatvora, pre svega za tri dela - obljuba nad detetom, obljuba nad nemoćnim licem i silovanje. Ako kažemo da je kažnjiv i pokušaj i podignemo minimum kazne onda to može dati rezultate i u praksi - rekao je Vučić.

Mandatar kaže da zakoni imaju za cilj da spasu živote, a da se na sastanku razgovaralo o nasilju u porodici, ali i o vršnjačkom nasilju, huliganizmu i svim oblicima nasilja "sa kojima država ima nameru da se obračuna u narednom periodu".

foto: Stock

Aleksandar Vučić je najavio donošenje novih zakona o zaštiti od nasilja u porodici i zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

On je istakao da će se raditi na boljoj koordinaciji policije, tužilaštava, prosvete, zdravstva i centara za socijalni rad na prevenciji nasilja.

- To ćemo u narednom periodu u zakonu da učinimo obaveznim, problem je u ljudskim kapacitetima, ali ćemo umeti da rešimo to - dodao je on.

- To što imamo veći broj slučajeva porodičnog i vršnjačkog nasilja ne znači da je više nasilja, već da su se deca i žene oslobodili, više veruju državi i neće da trpe teror. Oni imaju veće poverenje u državu. Želimo da izgradimo još sigurnih kuća. Ovo su sve sistemske stvari kojima moramo da pokažemo nasilnicima da je Srbija normalna država u kojoj nemate prava da ugrožavate tuđe prava. Moramo žestoko da napadamo da bismo smanjili nasilje -poručio je Vučić.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.