VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: Bili smo svedoci BRUTALNOG političkog nasilja DESNIČARA
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, Foto: AMG

O NEREDIMA, POLICIJSKOM ČASU...

VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: Bili smo svedoci BRUTALNOG političkog nasilja DESNIČARA

Bilo je ovo drugo obraćanje predsednika u protekla 24 časa

Objavljeno: 16:20h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćao se javnosti u zgradi Generalnog sekretarijata na Andrićevom vencu! Sva aktuelna dešavanja iz obraćanja predsednika ste pratili u našem lajv blogu.

Naime, nakon njegovog jučerašnjeg obraćanja, u kome je najavio uvođenje policijskog časa u Beogradu tokom narednog vikenda, pred Skupštinom Srbije se okupilo više od deset hiljada ljudi, nezadovoljnih tom odlukom.

Podržali bi bilo koga, samo da napakoste Srbiji

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da će pojedini političari iz Hrvatske i drugih zemalja podržati bilo koga, bez obzira na njihove stavove, ukoliko na taj način mogu da pokušaju da napakoste Srbiji i njemu.

Upitan za reakcije političara iz Hrvatske na jučerašnji protest, posebno bivše premijerke Jadranke Kosor, koja je rekla da će tražiti izbacivanje SNS iz EPP, što nije tražila za CDU kada je nemačka policija reagovala na proteste u toj zemlji, Vučić je rekao da oni znaju da je policija u svim zemljama Evrope reagovale po deset puta oštrije.

Kako kaže, sinoć je srpska policija čekala, ćutala i trpela, a odgovorila tek kada su demonstranti zauzeli objekat i kad su ih pogodile mnoge kamenice.

-Oni to sve znaju, ali meni je interesantno kako se pronađu da podrže one najgore, koji se ne libe da kažu da su i Hitlerovi simpatizeri, kao neka od ovih lica koja su upadala u parlament i njih će da podrže... samo da bi napakostili Vučiću i Srbiji", rekao je Vučić.

foto: Nemanja Nikolić

On kaže da je dovoljno pročitati Iva Davora Štira koji je pre nekoliko godina rekao da za Hrvatsku nastaju problemi sa Vučićem i da će morati drugačije da se ponaša prema Srbiji, jer je zemlja jača.

-Mogu da dođu najgori, da rade šta žele, samo je važno da se nešto uradi protiv nas. Neka oni rade svoj posao, uključuju, isključuju koga hoće, mene zanima šta mogu da uradim za svoju zemlju", rekao je Vučić.

On je naveo da gadosti koje je pročitao u hrvatskim medijima pokazuju kolika je zainteresovanost, koordiniranost u akcijama i napadima na našu zemlju.

-Ja sam zadovoljan što u Srbiji nema takvog odgovora", rekao je Vučić.

On kaže da je dovoljno pogledati šta pišu izvestilac za Prištinu u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon ili Florijan Biber, koji, kako kaže Vučić, hvali Srđana Noga i objašnjava da je to zbog korone.

-Pa, hoće li sad kad nema policijskog časa da umiri Srđana Noga ili nekog, neće, jer nije korona bila u pitanju, već politički interesi i spoljno politički interesi za slabljenje Srbije", kazao je on.

Nasilje neće proći, sačuvaćemo mir i stabilnost

- Nasilje neće proći, mir i stabilnost ćemo očuvati, a u Parizu i Briselu borićemo se za Kosovo i Metohiju i za Srbiju, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je pozvao građane na disciplinu i odgovornost, kako bi se sačuvalo zdravlje, a pre svega najstarijih građana, kako bi se sačuvale bolnice i pomoglo zdravstvenim radnicima.

-Videćete koliko sam u pravu za političke proteste, jer verovatno neće biti policijskog časa, ali ih to neće sprečiti, jer su uvek bili motivisani političkim namerama, kad nemaju podršku građana...", rekao je Vučić.

Predsednik je obećao da će se u Parizu i Briselu boriti za našu zemlju, te dodao da građani ne moraju da brinu što će biti odsutan, jer nikakvo nasilje neće biti tolerisano.

foto: Printskrin

-Svi koji su učestvovali u spaljivanju automobila, povređivanju policajaca, biće strogo kažnjeni, u skladu sa zakonom. Nikakve milosti neće biti. Jednom moraju svi da se nauče redu i poštovanju zakona. Kompromisa sa nasiljem huliganima neće biti", poručio je Vučić.

Kako je dodao, za političke kompromise i razgovore, uvek je spreman, ali ako ima racia i ako je smisleno.

-A, ja ništa racionalno nisam čuo, osim da je zemlja četvrtasta, da migrante treba da pobijemo i da sam izdao nešto što nisam. A, to je bilo jedino što sam mogao da čujem sinoć", rekao je Vučić.

On se zahvalio pripadnicima policije, vojske, koji obavljaju posao svuda po zemlji, kao i našim zdravstvenim radnicima, "čudotvorcima", vernim i marljivim ljudima.

-A svima koji misle da će spolja da pregaze Srbiju - Srbija je tvrd orah, mnogo trvđi nego što mislite, da biste mogli da je srušite. Srbija ne samo da će preživeti, već će biti još snažnija i uspešnija. Ekonomski nećete moći da je slomite, kako ste mislili i kako ste ranije, posle 2000. godine uspevali da učinite", zaključio je Vučić.

U Pariz putujem ujutru, ne plašim se protesta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će umesto večeras u Pariz na sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom otputovati sutra, a noć će, kako kaže, provesti u zgradi Predsedništva, kako bi pokazao onima koji su najavili proteste za popodne da ih se ne plaši.

Vučić je uputio molbu građanima, ali i političarima koji pozivaju na okupljanje u jeku pandemije virusa korona, da budu odgovorni i razmišljaju o životu svojih komšija i bližnjih.

-Ja pozivam ljude da ne izlaze na demonstracije, ne zato što ih se plašim, ja ću biti ovde, putovaću ujutru u Pariz umesto večeras, biću manje odmoran za razgovore sa Makronom, samo da bih vam pokazao da se nimalo ne plašim nikoga i ničega, jer sam odabran od naroda i znam koliku podršku imam za odgovornu politiku i za politiku uspeha pristojne, moderne i normalne Srbije", poručio je Vučić.

Istakao je da će u Pariz i Brisel otić ne da bilo šta izda, kako su mu sinoć na protestu uzvikivali, već da se bori za Srbiju, KiM, naš narod i interese naše zemlje.

foto: Printskrin

-To je moj posao i moja politika i to ću da radim, jer neću dozvoliti bilo kome ko sebe naziva ekstremistima, ljotićevcima i ostalima da nam drže patriotske pridike i lekcije", rekao je Vučić.

Ponovio je da sinoćni protesti nisu imali nikakve veze sa koronom i najavljenim merama, te podsetio kako su brzo našli rešenje kada su se stuudenti požalili da žele da ostanu u domovima.

Još jednom je uputio molbu građanima da se ne okupljaju danas, jer je, ističe, danas drugi najgori dan od početka epidemije u našoj zemlji, jer je broj zaraženih 357 lica, 11 preminulih i 118 ljudi na respiratorima.

-Taj broj se svakog dana drastično uvećava, Beograd je najveći problem, molim da se ponašaju odgovorno", rekao je Vučić i poručio da će država dozvoliti okupljanja, ali ukoliko su bez nasilja i napada na policiju.

Poručio je političarima koji pozivaju na protest da ako misle da će na taj na silu da postignu rezultate jer, kako kaže, Srbija više nije zemlja koju će "uzdrmati" do temalja grupe ekstremista i nekoliko spoljnih službi.

Jasan pokušaja slabljenja pozicije Srbije

Nema nikakve sumnje da su oni koji su ono sinoć radili imali nameru da oslabe poziciju Srbije, podvukao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u obraćanju medijima, upitan da li se radi o pokušaju da se otkažu razgovori u Parizu i Briselu, kao što to ukazuje analiza CEAS-a, u kojem se navodi da je bilo u pitanju slabljenje pozicije Srbije, u čemu se poznaje ruski pečat, kazao da postoje dokazi o upletenosti funkcionera nekih regionalnih službi.

foto: Nemanja Nikolić

O svemu drugom možemo da govorimo naknadno, nakon detaljne analize. Ne mislte valjda da je bilo slučajno, da je nekome ko je došao zbog korone palo napamet da uđe i zauzme Skupštinu, naglasio je on. Vučić je kazao da umesto da građanski Beograd bude sramota takvog protesta neki su se "zalepili" za sliku Srđana Noga, onih što su nosili vešala, predstavljaju najružnije lice Srbije, samo zato što su pomislili da bi svoj fićfirićki interes ostvarili.

On je podsetio da su predsednički izbori i izbori za Beograd za godinu i po, i pozvao ih da na njima pobedi, umesto što moraju uvek svoju zemlju da urušavaju. Rekao je da su im oni koji su najgori talog političke scene Srbije dobri samo što su navodno u stanju da unište nešto. Bilo je otuzno gledati kako šamaraju opozicione lidera, ali to je kada sebi dopustite tako nešto, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar sutra doneti nove mere, koje verovatno neće uključivati policijski čas.

Vučić je na konferenciji za novinare u zgradi Predsedništva kazao da Brnabić i Lončar sutra održavaju sednicu Kriznog štaba, na kojoj će biti donete konačne odluke o pooštravanju mera zaštite od korona virusa.

-Smatrao sam, i to ne krijem, imajući u vidu težinu situacije i prepune bolnice u Beogradu, da je zabrana kretanja najbolje rešenje", kazao je predsednik i dodao da policijski čas ne može da uvede bez prethodno poglašenog vanrednog stanja. Mene bi bilo sramota da odstupim od svojih reči zbog huligana i batinaša, rekao je Vučić i naglasio da poštuje odluku većine u Kriznom štabu.

foto: Printskrin

Prema njegovoj oceni, policijski čas bi garantovao "brzo ozdravljenje" a druge mere bi išle na ruku "svima koji žele da se dodvore ljudima", navodeći da blaže mere suštinski neće doneti brzo rešenje i manje zaražavanje građana.

- Otvaramo nove bolnice za kovid, nemamo više mesta. Svakako će biti pooštravanja mera za Beograd. Ana Brnabić i ministar Zlatibor Lončar su da se mere pooštre, a ja sam za policijski čas. Sutra će Krizni štab odlučiti o tome- izjavio je predsednik.

- Nemamo lek za koronu, nema vakcine. Sasvim sigurno da lek za ovo društvo nisu kamenice. Kamenice su oružje koje se nanosi svima nama. Molim ljude da budu disciplinovani, jer nemamo drugo rešenje. Kompromisa sa huliganima neće biti, a za politički razgovor sam uvek spreman. Zahvaljujem se pripadnicima policije, pripanicima vojske Srbije koji obavljaju veliki posao na terenu, kao i našim lekarima čudotvorcima. Nasilje neće proći, pozivam građane na disciplinu i odgovornost da spasimo naše starije, da pomognemo našim lekarima, kazao je Vučić.

foto: Nemanja Nikolić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će sutra, umesto večeras, ići u Pariz i Brisel ne da bilo šta izda, već da se bori za Srbiju, Kosovo i Metohiju i srpski narod.

-To je moj posao, politika, i to ću da radim, rekao je Vučić i naglasio kako neće da dozvoli bilo kome da mu drži pridike.Molim ljude da ne idu na proteste, ne zato što se plašim, već da ne bi dolazilo do daljeg zaražavanja, rekao je Vučić i naglasio da je danas 357 osova zaraeno od 8,590 testiranih i 11 preminulih i 118 ljudi na respiratorima.Obećavam građanima Srbije da ću se boriti na za našu zemlju, rekao je Vučić i poručio da u njegovom odustvu "nikakve milosti neće biti u očuvanju reda i zakona" niti će biti "kompromisa sa nasiljem i huiliganima".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su sinoć na protestu bile i osobe sa prostora bivše Jugoslavije, koje su poznate po kriminalnim aktivnostima i koje su učestovale u neredima i napadima na srpsku policiju.

foto: Nemanja Nikolić

- Postoje brojni dokazi i upoznaćemo i komšije u reigonu sa tim. Zatražicemo odgovore u tim zemljama na pitanja šta su tražili ovde sinoć, otkud tu i šta je bio njihov cilj i namera", rekao je Vučić.

Upitao je predsednik Srbije da li stvarno misle da je moguće da se sruši jedna država na takav način.

Kako je naveo, predsednik Vučić smatra da je sinoćni skup bio organizovan, a potom je govorio o tome koliko je policajaca povređeno.

- Pet policijskih automobila je uništeno. Povređeni su policajci. Stepen agresivnosti je bio veliki. Naneli su veliku štetu – rekao je Vučić i pokazao fotografije povređenih pripadnika MUP.

1 / 3 Foto: Nemanja Nikolić

- Povređeno je 43 policjajaca, zapaljeno pet vozila, a mnogi pripadnici MUP su izbodeni. Korišćene su praćke, kamenice, molotovljevi kokteli i policija je morala da reaguje. Ti ljudi nisu govorili o koroni, već o nekakvoj izdaji, 5G mreži i ravnoj zemlji. Oni su proteste najavljivali i za 20. jun pred izbore, pa su to odlagali. Dočekali su priliku da uđu na kratko u Skupštinu i naneli veliku štetu ugledu Republike Srbije - rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sinoć u Beogradu došlo do "najbrutalnijeg političkog nasilja", da je skup bio dobro organizovan a da su bezbedonosne službe Srbije podbacile jer je došlo do upliva "kriminalnog i inostranog faktora i službi"."Srbija u poslednjih osam godina, za razliku od nekih ranije vremena, poštovala je slobodu okupljanja, demonstracija, slobodu drugačijeg izražavanja, mišljenja i nikada ni na koji nači nije ugrozila to pravo pripadnicima svog naroda, svojim gradjanima", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

- Taj politički skup je bio dobro organizovan. Videli smo da je bilo kriminalnog i inostranog upada. Suočeni sa svim tim policija je u skladu sa zakonom povratila kontrolu nad Skupštinom- rekao je predsednik. Ja razumem političke frustracije, samo nemojte da upadate u državne organe i ugrožavate živote policajaca. Nećemo nikom dozvoliti da ugrozi mir- poručio je Vučić.- Sinoć su kao heroja predstavili čoveka kome je otac preminuo od korone zbog nedostatka respiratora. Želim da vam kažem da je u pitanju notorna laž. Lekari su se borili do poslednje sekunde, Zemunska bolnica ima respiratore, o lačenju postoje svi protokoli. Reč je o licu osuđivanom za prekršaje. Drugo lice na koje su se pozivali je Sloba robija, koji se lažno predstavlja kao poljoprivrednik iz Pazove, a sa Novog Beograda je. Više osuđivan. Želim samo da kažem da sve znamo o njima i nemojte da nam ih predstavljate kao heroje – dodao je Vučić.

foto: Printskrin

- Republika Srbija u potpunosti je poštovala slobodu okupljanja, slobodu drugačijeg izražavanja i mišljenja i nikada nije ugrozila to pravo svojim građanima. Sinoć, smo bili svedoci agresivnog političkog protesta, neprijavljenog policiji. Dogodilo se to da su lica desničarske orijentacije, napali Narodnu Skupštinu RS, ušli u Narodnu Skupštinu RS, više sati napadali pripadnike policije, vređali ih, napadali, gađali. Policija se ponašala dostojanstveno i reagovala samo kada su upali u Skupštinu- rekao je Vučić.

Demonstranti su sinoć pokušali da uđu i u zgradu Skupštine, ali ih je policija u tome sprečila. Nešto kasnije stigla su policijska pojačanja pa je bilo oštrih sukoba sa okupljenima.

Podsetimo, za večeras u 18 časova Savez za Srbiju (SzS), najveća opoziciona grupacija, najavio je proteste u centru Beograda, a jedan od povoda je najavljeno uvođenje policijskog časa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.