DEJAN VUK STANKOVIĆ: Srbiji ne treba loša slika uoči važnih razgovora
Analitičar Dejan Vuk Stanković, Foto: Beta

OSUDA

DEJAN VUK STANKOVIĆ: Srbiji ne treba loša slika uoči važnih razgovora

Slika koja se šalje iz Beograda nije slika o stabilnom gradu i državi, već o gradu u kome se dešavaju incidenti i nasilje, i to da se, pored epidemije, dešavaju visoko tenzične političke manifestacije, jako je loša poruka koja se šalje o zemlji", rekao je Stanković.

Objavljeno:

Incidentima na sinoćnjem protestu šalje se jako loša slika o Srbiji imajući u vidu da slede razgovori sa zvaničnicima EU, a potom i predstavncima prištinskih vlasti, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

- Slika koja se šalje iz Beograda nije slika o stabilnom gradu i državi, već o gradu u kome se dešavaju incidenti i nasilje, i to da se, pored epidemije, dešavaju visoko tenzične političke manifestacije, jako je loša poruka koja se šalje o zemlji", rekao je Stanković.

foto: Marina Lopičić/Kurir

On kaže da bi Beograd u dijalogu mogao da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, kao i da se asimetrija u pogledu ispunjenih obaveza uz Briselskog sporazuma prekine, da se suspendiju odluke Ustavnog suda tzv. Kosova i i politička instrukcija koja se tamo događa kao neka vrsta preduslova da učestvujemo smisleno u daljem toku razgovora.

- Ako toga ne bude i bude podrške u igrnorisanju svega toga od strane ključnih aktera EU, naći ćemo se u poziciji da je proces pregovaranja propao, jer ne možete beskonacno da kreditirate razgovore u kojima nema efekta, rekao je Vuk Stanković.

Naveo je da Beograd očekuje da se potpisano i poštuje, ali da je potreban strateški stav EU u pogledu toga.

Upitan o formiranju vlade, on je kazao da bi sada trebalo da postoji jedna vrsta "tajm auta", odnosno medijskog pritiska u vezi impliciranja o sastavu buduće vlade.

- Iskreno nijedan aranžman me ne bi začudio, ali šta god da se dogodi i reši, zna se ko je nosilac političkog autoritet i političke odgovornosti, kaže Stanković.

Sociolog Vladimir Vuletić primećuje da je sinoćni skup bio veoma šarolik, odnosno da su povod za proteste bile najavljenje mere u pogledu suzbijanja širenja virusa, a da je bilo i nekih političkih aktivista, a potom i onih koji su spontano došli.

- Sigurno je da je cilj onih koji su ulazili u skupštinu bio incident većih razmera, a ne spontano okupljanje, kaže Vuletić.

Govoreći o predstojećim razgovorima predsednika Aleksandra Vučića sa evropskim zvaničnicima, Vuletić navodi da je jasno da predsednik Srbije očekuje da dobije nedvosmislene odgovore i poglede na to šta Srbija treba da učini.

Naveo je da je pozicija premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija uoči pregovora nešto teža nego pozicija predsednika Vucičha, imajući u vidu da su rezultati izbora u Srbiji pokazali da postoji stabilna podrška, što nije slučaj u Prištini.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.