MINISTARSKO MESTO NAM ZAVISI OD NAPREDNJAKA! Savez vojvođanskih Mađara o rezultatima na izborima
Da li je sada vreme da SVM dobije i ministarsko mesto, Foto: Promo

o svemu

MINISTARSKO MESTO NAM ZAVISI OD NAPREDNJAKA! Savez vojvođanskih Mađara o rezultatima na izborima

Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara kaže da će neformalni razgovori sa SNS o koalicionom delovanju biti za desetak dana...

Objavljeno:

RazloziI za osvajanje četvrtog mesta na izborima i najverovatnije devet mandata u Skupštini Srbije za potpredsednika Saveza vojvođanskih Mađara Balinta Pastora leže u "zbijanju snaga i rezultatima koji su ostvareni prethodnih godina".

U intervjuu za "Novosti" ističe da su uspeli da animiraju birače i uvere ih da je SVM jedini legitimni predstavnik Mađara na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Na naše pitanje da li je ulogu odigrao i ulazak manje lista u parlament, Pastor odgovara:

Koju god temu da smo pokrenuli, njome smo se i bavili - obrazovanjem na manjinskim jezicima, očuvanjem odeljenja sa malim brojem đaka, odgovarajućim brojem predstavnika manjina u lokalnoj samoupravi, infrastrukturnim projektima... Vodili smo pozitivnu kampanju, nikoga nismo napadali. Naš slogan je bio "Zajedništvo, razvoj, budućnost" i toga smo se držali. To su glavni razlozi za naš uspeh.

Da li je sada vreme da SVM, ukoliko bude u vlasti, dobije i ministarsko mesto?

Bez obzira na to što konačne rezultate i dalje ne znamo, jer se izbori ponavljaju na delu biračkih mesta, ovo je najveći uspeh SVM tokom 26 godina postojanja, na republičkom i pokrajinskom nivou. Devet poslanika smo imali 1993. godine, kada je bilo 150.000 Mađara više nego što je to danas slučaj. Osam smo imali 1990. godine, 2014. šest, a u ostalim sazivima ne više od pet mesta. Za nas nikada nije bilo ključno koje ćemo funkcije dobiti i na kojim mestima ćemo biti. Videćemo. Koalicione sporazume smo pravili tako da garantuju naš program i na taj način ćemo se ponašati i sada, ako nas SNS pozove.

Kada očekujete početak razgovora sa SNS na republičkom i pokrajinskom nivou?

U pokrajini smo osvojili treće mesto, nešto manje glasova nego SPS. Očekujem početak neformalnih razgovora za desetak dana i mislim da je prirodno da se vode u paketu za republički i pokrajinski nivo.

Ostajete li poslanik, pričalo se da ćete možda biti gradonačelnik Subotice?

U Subotici smo duplirali rezultate u odnosu na izbore 2016. kada smo imali 11 mandata, a sada smo osvojili 22. SNS je ponovio rezultat od 31 odbornika. Ali čestitao sam pobednicima i rekao da gradonačelnik treba da bude iz redova partije koja je pobedila, što sam govorio i tokom kampanje - da ću, ukoliko SVM pobedi, biti gradonačelnik. Ali nismo pobedili, pa neću biti gradonačelnik, niti bih prihvatio takvu ponudu. Ostajem poslanik, ali ću se neposrednije baviti Suboticom, naravno, vodeći računa o nespojivosti funkcija.

Da li je bojkot dela opozicije, kao i mali broj lista koje su ušle u parlament, doveo u sumnju legitimnost izbora?

Izbori su bili legitimni i legalni, a bojkot nije uspeo. On nikome ništa dobro nije doneo u bližoj istoriji. Legitimitet je neupitan i za buduću vladu, a one opozicione stranke koje su učestvovale dobile su rezultat u skladu sa podrškom i ne odudara mnogo od onih na prethodnim izborima.

Slučajno neobičan rezultat

Zanimljivo je da ste u selu Neradovac kod Vranja, gde nema Mađara, igrom slučaja dobili preko hiljadu glasova...

To što je izborna lista Grupa građana "Srpska desnica" na lokalnim izborima u Vranju učestvovala pod brojem četiri, što je bila i pozicija na kojoj je SVM učestvovao na parlamentarnim izborima, velika je slučajnost. Pretpostavljamo da su birači koji su za njih glasali, najverovatnije na oba glasačka listića zaokružili broj četiri, što je razlog neobičnog rezultata.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.