OGLASILA SE ANA BRNABIĆ KAKO BI REKLA NEŠTO VRLO VAŽNO! Od sada je ovo novi prioritet
Ana Brnabić, Foto: Beta/Slobodan Miljević

BITNO

OGLASILA SE ANA BRNABIĆ KAKO BI REKLA NEŠTO VRLO VAŽNO! Od sada je ovo novi prioritet

Brnabić govorila o procesu i značaju digitalizacije u Srbiji kako u javnom sektoru tako i u ekonomiji ističući doprinos digitalizacije razvoju srpske ekonomije

Objavljeno:

Digitalizacija zdravstva je jedan od glavnih prioriteta i budućih planova Srbije, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na videokonferenciji o globalnim startap ekosistemima u organizaciji britanskog magazina Financial Times (FT) i njegove platforme The next Web.

Brnabić govorila o procesu i značaju digitalizacije u Srbiji kako u javnom sektoru tako i u ekonomiji ističući doprinos digitalizacije razvoju srpske ekonomije.

Kako se navodi u saopštenju, premijerka je posebno istakla uspeh i povećanje efikasnosti u uvođenju digitalizacije u sektoru obrazovanja i naglasila da je cilj njene vlade bila reforma obrazovanja i priprema mladih za poslove u 21. veku.

Brnabić se osvrnula i na neophodnost stvaranja modernih uslova za učenje, kako deci tako i profesorima.

"Ulaganjem u obrazovanje, mi investiramo u sopstvenu budućnost. Zzelimo da naučimo mlade generacije kako da misle, da se ne boje da rešavaju probleme, da razmišljaju kritički i budu kreativni", rekla je premijerka.

Naglasila je da je kao rezultat reformi obrazovanja u Srbiji uvedena informatika kao obavezan predmet u osnovne škole i da deca od malih nogu imaju priliku da uče da programiraju.

Brnabić je navela da je veliki uspeh povećanje broja specijalizovanih IT odeljenja u srednjim školama, kao i interesovanje koje su deca iskazala za upis ove godine.

Kao neophodnost u savremenom društvu, premijerka je istakla ulaganje u moderne tehnologije i investicionu infrastrukturu navodeći da je Srbija do sada uložila100 miliona evra u infrastrukturu za inovacije, istraživanje i razvoj startap kompanija.

Takođe, pomenula je poreske olakšice koje država pruža za startap kompanije, ulaganje u inovacije i obrazovanje.

Izrazila je zahvalnost Inicijativi Digitalna Srbija, kao organizaciji koja je mnogo pomogla Vladi Srbije da razume potrebe IT kompanija i tržišta IKT sektora, pri uvodenju digitalizacije.

Brnabić se osvrnula i na uspešno organizovanje onlajn nastave čim je počela kriza izazvana korona virusom u Srbiji koja je, kako je navela, dala mnoge inspiracije i za buduće efikasno učenje i održavanje nastave u našoj zemlji.

Premijerka je ukazala i na veliki broj servisa dostupnih građanima u okviru elektronske uprave u Srbiji, kao i na različite benefite i ušteda troškova koje omogućuje.

Brnabić je kao jedan od glavnih prioriteta i budućih planova istakla digitalizaciju zdravstva čime bi se, kako je navela, omogućile bolje usluge pacijentima, uštedelo vreme i troškovi, a u isto vreme lekarima i medicinskim radnicima pružilo više vremena za posvećenost u lečenju pacijenata.

Takođe, kao jedan od prioriteta izdvojila je i biotehnologiju.

''Ovoj temi ćemo biti veoma posvećeni jer smatramo da to može da doprinese većoj kompetentnosti Srbije na svetskom nivou i da naša zemlja ima dosta potencijala, naucnih istraživaca i talentovanih inovatora u ovoj oblasti, rekla je premijerka.

Osim premijerke na globalnoj konferenciji su govorili i drugi poznati politički lideri, strucnjaci i stvaraoci tehnoloških ekosistema poput evropske komesarke za konkurentnost Margaret Vestager, potpredsednice Evropske investicione banke Eme Navaro, članice Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Martine Larkin i ekonomiste i profesora na Harvard Busineš Sćool Džoša Lernera.

U organizaciji FT-a i njegove platforme The next Web (TNW) organizuju se serije konferencija sa fokusom na nove tehnologije i startap kompanije u Evropi Konferencija se održava sa ciljem da predstavi godišnji izveštaj američke organizacije Startup Genome o pokretanju startup ekosistema širom sveta, kao i da predstavi različita iskustva vlada širom sveta, kako bi se podržali i iskoristile prednosti tehnoloških ekosistema za ubrzanje ekonomskog razvoja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.