OVAJ DETALJ JE SVIMA PROMAKAO, A PRESUDAN JE! Da li ste primetili simbol na reveru predsednika Srbije? (FOTO)
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

važno

OVAJ DETALJ JE SVIMA PROMAKAO, A PRESUDAN JE! Da li ste primetili simbol na reveru predsednika Srbije? (FOTO)

U Srbiji je simbol jedinstva sa ruskim narodom!

Objavljeno:

Crno-narandžasta lenta postala je obeležje hrabrosti, viteštva, vrline i pobede. Na istoku Ukrajine i na Krimu ona simbolizuje otpor. U ostatku Evrope je simbol pobede nad fašizmom, a u Srbiji je još i simbol jedinstva sa ruskim narodom.

Georgijevska lenta predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Dana pobede. Odavno je prešla granice Rusije i bivšeg SSSR. U nedelji koja prethodi Danu pobede može se videti u svim evropskim gradovima, pa i u srpskim.

Tokom uključenja, cela Srbija gledala u simbol na reveru predsednika Srbije.

foto: Printscreen

Boje baruta i vatre

Malo je kulturnih i subkulturnih fenomena koji u Evropu dolaze sa ruske strane. Matrjoški, samovaru ili balalajki, po kojima je Rusija prepoznatljiva svuda u svetu, u poslednje vreme pridružuje se i Georgijevska lenta, crno-narandžasta traka koja simboliše pobedu u Drugom svetskom ratu.

Georgijevska lenta je, zahvaljujući ne baš srećnim događajima u Ukrajini, dobila i novo značenje — na prostorima Krima i istoka Ukrajine ona simboliše pripadnost i otpor.

U poslednje vreme, međutim, ovaj simbol pobede nad fašizmom može se videti i po Evropi — ne nose je samo Rusi, već i građani drugih zemalja, pa i Srbi. To je svojevrsno priznanje uloge Crvene armije u oslobađanju Evrope.

Nastanak i značenje

Nastanak Georgijevske lente dovodi se u vezu sa 26. novembrom 1769. godine. Na taj dan, carica Katarina Velika ustanovila je orden Svetog Velikomučenika Georgija Pobedonosca i odredila boje ordena — crnu i narandžastu.

Samo za najhrabrije

Orden svetog Georgija (Georgijevski krst ili, kako ga Rusi jednostavno zovu — Georgije) najviše je rusko odlikovanje za vojničke vrline. U carskoj Rusiji dobijao se retko, za iskazanu hrabrost na kopnu i moru, ili za 25 godina službe u kopnenoj vojsci ili za 18 godina u mornarici. Imao je četiri stepena — lenta je bila ista za sve stepene.

Georgijevski krst mogli su dobiti oficiri kopnene vojske i mornarice, dok je za obične vojnike, mornare i podoficire bila ustanovljena Medalja za hrabrost čija je lenta takođe bila narandžasto-crna. Tako su oni koji nisu poznavali ordenje sa lakoćom mogli da po boji lente raspoznaju za koje je zasluge dotični odlikovan.

Od Srba, Georgijevskim krstom bio je odlikovan knez Arsen Karađorđević, koji je u rusko-japanski rat otišao sa činom kapetana, a vratio se sa činom pukovnika.

Nosioci Georgijevskog krsta imali su pravo na nasledno dvorjanstvo, a od 1849. godine imena nosilaca svih stepena ordena zapisana su na mermernoj ploči u Georgijevskoj sali Kremaljskog dvorca. Osim toga, sve vojne škole u Rusiji morale su da istaknu portrete svojih bivših kadeta, nosilaca ordena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.