OGLASILA SE ZORANA MIHAJLOVIĆ! Ovo svi treba da čuju
Zoran Marjanović, Foto: Beta/Miloš Miškov

važno

OGLASILA SE ZORANA MIHAJLOVIĆ! Ovo svi treba da čuju

"Kruševac je primer grada koji se menja i verujem da sa svim što je uradio, može naredne godine da traži da bude 'zeleni grad'", rekla je Mihajlović

Objavljeno:

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, obišla je danas novoizgradjeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu u koji je uloženo ukupno 24 miliona evra.

"Ovo postrojenje, koje je trenutno u probnom radu, biće najmodernije u ovom delu Evrope, a Kruševac kao grad postavlja standard i za druge gradove o tome kako treba da se vodi računa ne samo o saobraćajnoj infrastrukturi, nego i o komunalnoj infrastrukturi i zdravoj životnoj sredini", rekla je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je navela da je u izgradnju postrojenja i mreže kolektora, dužine veće od 60 kilometara, uloženo ukupno 24 miliona evra, iz programa sa nemačkom razvojnom bankom KfW, a da će još oko 16 miliona evra biti uloženo u izgradnju regionalne deponije za čvrsti otpad u Kruševcu.

"Kruševac je primer grada koji se menja i verujem da sa svim što je uradio, može naredne godine da traži da bude 'zeleni grad', rekla je Mihajlović.

Dodala je da procesi u postrojenju obuhvataju, prvi put, i solarno sušenje mulja koji se potom koristi za proizvodnju energije, te da predstavlja primer ekonomske i ekološke efikasnosti.

Mihajolović je podsetila i da se u blizini Kruševca gradi novi auto-put, Moravski koridor, na kojem se radi 24 sata, ali da država ulaže i u Aerodrom "Rosulje".

"U ovoj godini oko 32 miliona dinara je obezbedjeno za opremanje i rad ovog aerodroma, pre svega za izgradnju hangara, a plan je da u njega uložimo oko šest miliona evra do 2023. godine kako bismo mogli da ga mnogo više koristimo", rekla je ona.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović kazala je da danas Kruševac postaje mesto sa kog se kreće u nove standarde u prečišćavanju otpadnih voda i zaštiti životne sredine.

"U narednom periodu ceo Kruševac biće pokriven mrežom kolektora i samo prečišćena voda izlivaće se u Moravu", navela je ona.

Direktor Kancelarije nemačke razvojne banke KfW u Srbiji Arne Gos rekao je da je postrojenje izgradjeno u skladu sa najvišim standardima i da, pored toga što je najmodernije u Srbiji, predstavlja i primer za region.

On je dodao da su u planu i novi projekti u Srbiji, medju kojima je izgradnja još prečistača za otpadne vode u još osam opštinama, kao i program za vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda za manje opštine u Srbiji.

Načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić ocenio je da su ulaganja u komunalnu infrastrukturu uslov opstanka i razvoja ovog dela Srbije.

"Pored završetka postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu, radiće se i postrojenja u Brusu i Blacu, a ukupna ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Kruševcu i okrugu trebalo bi iznose oko 50 miliona evra", naveo je Vesić.

Direktor JKP "Vodovod" Kruševac, Vladimir Milosavljević, rekao je da će Kruševac sa ovim postrojenjem biti ekološki jedan od najuredjenijih i najmodernijih gradova, koji će trajno rešiti problem prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda.

Mihajlovićeva je u Kruševcu pre postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda obišla i novi aerodrom "Rosulje", gde se radi na izgradnji hangara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.