VUČIĆ: Tražio sam od Rusije podršku za SPC čiji je opstanak ugrožen u regionu
Aleksandar Vučić, Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIĆ

ISKRENO

VUČIĆ: Tražio sam od Rusije podršku za SPC čiji je opstanak ugrožen u regionu

Rusija je, prema njegovim rečima, jedan od najznačnijih trgovinskih partnera sa 3,6 milijardi dolara trgovinske razmene...

Objavljeno:

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je danas novinarima da je razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim o svim važnim temama lateralnih odnosa.

Rusija je, prema njegovim rečima, jedan od najznačnijih trgovinskih partnera sa 3,6 milijardi dolara trgovinske razmene.

- U prva četiri meseca bez obzira na koronu nismo imali pad", konstatovao je on.

Izrazio je uverenje da još mnogo toga mogu dve zemlje da urade zajednički, u svim sferama društvenog života i da možemo dalje da poboljšamo strateški postavljene istinske prijateljske odnose sa Rusijom.

Predsednik kaže da je zadovoljan radovima koje obavljaju Ruske železnice na izgradnji najtežeg dela pruge Beograd- Budimpešta, a to je Stara Pazova- Novi Sad, sa jednim od najlepših vijadukta u Evropi kod Čortanovaca.

"U svim drugim sferama društvenog života saradnja je dobra i verujem da može da bude još bolja. Što se tiče Vojno tehnička saradnaj ona je bila ne samo korektna već izrazito prijateljska i očekujem da Srbija nastavi sa daljim snaženjem svojih kapaciteta, jer Srbija ne želi da ugrožava bilo koga", naveo je on.

Vučić kaže da je od Rusije zatražio i podršku za SPC, čiji je opstanak ugrožen u regionu.

foto: Ana Paunković

"Verujem da će dolazak Putina na otvaranje hrama Svetog Save dodatno osnažitti poziciju naše zemlje i crkve", zaključio je on.

Zahvalio je ruskom ministru što je mu je poseta Beogradu bila prva u vreme ili neposredno po okončanju najtežeg udara virusa korona.

"Želimo prijateljskom i bratskom ruskom narodu i ruskoj državi da pobedi opaku bolest u nadi da ćemo uvek moći da pamtimo sve što ste tokom krize učinili za Srbiju, ali i da vi uvek možete da računate na našu podršku", poručio je Vučić.

Ruski ministar je potvrdio da je sa Vučićem razgovarao o bilateralnim odnosima, stratseškom partnerstvu, političkom dijalogu dve zemlje.

Kako je rekao, razgovarali su i o realizaciji dogovora postignutih u decembru u Sočiju.

foto: Ana Paunković

"Sarađujemo u oblasti energetike, poljoprivrede, visokih tehnologija, razvija se i vojno tehnička saradnja, humanitarna saradnja, kulturna", rekao je Lavrov i dodao da je saradnja dve zemlje tokom pandemije bila na visokom nivou.

Govoreći o predstojećoj vojnoj paradi na Crvenom trgu, koja će se održati sledeće nedelje, on je kazao da Rusija očekuje predsednika Vučića i dodao da će u ceremoniji učestvovati i jedinica Vojske Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.