ELVIRA KOVAČ PRIMILA NAJVIŠE, ČOMIĆKA NA POČASNOM 8. MESTU: Ovo su najplaćeniji poslanici u Skupštini Srbije (FOTO)
Najskuplje plaćeni poslanici u Skupštini Srbije, Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopicic, Dragana Udovičić, Printscreen

NA NJIMA SE NE ŠTEDI

ELVIRA KOVAČ PRIMILA NAJVIŠE, ČOMIĆKA NA POČASNOM 8. MESTU: Ovo su najplaćeniji poslanici u Skupštini Srbije (FOTO)

Tokom trajanja sednica Skupštine oni ne plaćaju parking za svoja vozila u tri javne garaže, kao ni javni prevoz, mada ovo poslednje retko ko koristi...

Objavljeno:

Za plate i troškove poslanika Narodne skupštine za četiri godine isplaćeno je 1,4 milijarde dinara, odnosno 1,9 milijardi sa porezom, pokazuje istraživanje CINS-a.

Poslanici su, između ostalog, novac dobijali za plate, gorivo, službena putovanja, iznajmljivanje stanova i hotela. Za neke od neaktivnijih poslanika na skupštinskim sednicama isplaćeno je najviše para.

Poslanici, prema zakonu, imaju pravo na određene privilegije – ukoliko nisu iz Beograda, Skupština će im platiti da odsednu u hotelu sa manje od pet zvezdica, da iznajme stan ili plate gorivo ako dolaze svojim kolima. Tokom trajanja sednica Skupštine oni ne plaćaju parking za svoja vozila u tri javne garaže, kao ni javni prevoz, mada ovo poslednje retko ko koristi.

foto: Ilustracija Luka Stojanovic

Baza troškova narodnih poslanika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da su u periodu od početka 2016. do kraja 2019. godine kroz skupštinsku salu prodefilovala 402 poslanika. Za njihove plate i poslaničke dodatke isplaćeno je više od milijardu dinara, za gorivo za dolazak kolima na sednice parlamenta ili odbora skoro 290 miliona, za iznajmljivanje stanova ili hotelskih soba u Beogradu 6,3 miliona dinara, a za troškove službenih putovanja u inostranstvo malo preko 102 miliona dinara.

Za troškove 15 poslanika koji se nijednom nisu obratili građanima iz poslaničke klupe građani izdvojili 44,6 miliona dinara. Od toga je njih devetoro u Skupštini provelo sve četiri godine mandata.

Sa učešćem u debati na 18 sednica, prema podacima Otvorenog parlamenta, Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) za četiri godine možda nije bila najaktivnija u skupštinskoj sali, ali je svakako „najskuplja“ poslanica, pokazuje CINS-ova baza. Kandidatkinja SVM-a na predstojećim izborima je u prethodne četiri godine građane koštala čak 12 miliona dinara, a za CINS je izjavila da taj novac nije zarada.

Kandidat za naredni parlament je i Dragan Šormaz za čije plate i troškove je plaćeno 11,2 miliona dinara u periodu od 2016. do kraja 2019. godine.

Za rad Gordane Čomić, potpredsednice Narodne Skupštine i doskorašnje članice Demokratske stranke (DS), u prethodne četiri godine je izdvojeno 8,8 miliona dinara, što je čini „najskupljom“ poslanicom te stranke.

Podsećamo, Čomić se i ove godine nalazi u trci za poslaničko mesto, ovog puta ispred organizacije Srbija 21.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / CINS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.