STIGLA PRVA REAKCIJA NA GRENELOVU OBJAVU: To je stav Srbije godinama unazad, jedna stvar je ključna!
Ivica Dačić, Foto: Beta/Ognjen Stevanović

reagovanje

STIGLA PRVA REAKCIJA NA GRENELOVU OBJAVU: To je stav Srbije godinama unazad, jedna stvar je ključna!

- Ako je tačno ono što je specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel objavio na Tviteru, to znači da je od Prištine dobio uveravanja da će zaustaviti kampanju

Objavljeno:

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je večeras povodom objave specijalnog predstavnika Bele kuće Ričarda Grenela da je dobio uveravanja od Beograda da će se privremeno zaustaviti kampanja povlačenja priznanja, a od Prištine da će prestati njeni zahtevi za članstvo u međunarodnim organizacijama, da je to bio stav Srbije godinama unazad.

- Ako je tačno ono što je specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel objavio na Tviteru, to znači da je od Prištine dobio uveravanja da će zaustaviti kampanju za priznavanje Kosova i zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama, a to je bio stav Srbije koji je godinama unazad iznosio predsednik Aleksandar Vuči - rekao je Dačić.

U izjavi povodom objave Grenela da bi predstavnici Beograda i Prištine mogli da se sastanu u Beloj kući, u Vašingtonu, 27. juna, on je ponovio da Srbija može privremeno da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja samo ako Priština zaustavi kampanju za priznavanje i učlanjenje u međunarodne organizacije. - Problem je, međutim, što mi Albancima u Prištini ništa ne verujemo, jer su uvek do sada lagali i vukli jednostrane poteze. Kao kad su potpisali Briselski sporazum, a već sedam godina odbijaju da formiraju Zajednicu srpskih opština - rekao je Dačić. Dačić je rekao da ako je tačno to što je Grenel objavio, Beograd očekuje da Priština odmah povuče zahteve za članstvo koje je podnela u međunarodnim organizacijama. - Kao što su učinili pre neku nedelju u Eurimažu, organizaciji pod okriljem Saveta Evrope. Onda ćemo videti da li misle ozbiljno, ili je ovo još jedan trik - rekao je Dačić. Grenel je objavio na Tviteru da je dobio uveravanja od vlada u Prištini i Beogradu da će se privremeno zaustaviti kampanje priznanja, odnosno njegovog povlačenja, kao i odustajanje Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se predstavnici dve strane sastali 27. juna u Vašingtonu, gde bi razgovarali o dijalogu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.