VELIKA DRAMA U DS: Lutovac izbacuje Balšu iz stranke! Evo i zbog čega!
Lutovac i Božović, Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

RASPAD

VELIKA DRAMA U DS: Lutovac izbacuje Balšu iz stranke! Evo i zbog čega!

- Iz članstva Demokratske stranke biće izbačeno više od tridesetak članova, koji će učestvovati na izborima na nekoj listi ili su pomagali u skupljanju potpisa za neku drugu stranku

Objavljeno:

Nema kraja agoniji u Demokratskoj stranci. Potpredsednica DS Dragana Rakić pompezno je najavila izbacivanje čak 30 članova, a kako saznaje "Blic" u vrhu te stranke, među njima je i poslanik Balša Božović.

Raspuštanje odbora, sukobi, obračuni u javnosti i prepucavanje na društvenim mrežama, krivične prijave... Ili, kraće - Demokratska stranka u poslednjih godinu dana.

Poslednji u nizu nastavaka ove sage otvorila je potpredsednica Dragana Rakić koja je izjavila da u DS sledi reforma i da će biti izbačeni svi koji su se ogrešili o politiku stranke.

- Iz članstva Demokratske stranke biće izbačeno više od tridesetak članova, koji će učestvovati na izborima na nekoj listi ili su pomagali u skupljanju potpisa za neku drugu stranku. S obzirom na to da su prekršili stranačku disciplinu i otvoreno se stavili na stranu „pučista“ koji su želeli da iniciraju smenu Zorana Lutovca, po mom mišljenju to će otežati, odnosno onemogućiti povratak Borisa Tadića i SDS-a u DS - izjavila je Rakićeva.

Kako saznajemo, među onima koji će biti otpisani su i Bogdan Tatić, Igor Salak, ali i poslanik Balša Božović.

U izjavi za "Blic" Božović kaže da DS već punih osam godina ratuje sa režimom i da je u toj borbi teško bilo samo onda "kada vas sapliću vaši sa strane".

- Pa sada dok se bijem s naprednjacima na deset frontova, treba još da razmišljam o rumorima da li će me izbaciti iz Demokratske stranke ili ne. Ako se neko naljutio što sam branio osnivača Demokratske stranke, profesora Dragoljuba Mićunovića od brutalnog vređanja Boška Obradovića, onda treba da znaju da bih to uradio ponovo. Ako se neko naljutio što sam rekao da nije vredno žrtvovati Demokratsku stranku da bi opstao kilavi Savez za Srbiju, neka znaju da ću to reći opet. Ako smeta što se zalažem za stvaranje velike demokratske stranke, koja je preduslov rušenja režima Aleksandra Vučića, onda im ne mogu pomoći - navodi Božović za naš list.

Savez na korak da pojede sam sebe

Kaže da bi i sve druge stavove ponovio, "ma koliko to nekome ugrožavalo fotelju ili iluziju pozicije lidera u nepostojećem Savezu koji je na korak da pojede sam sebe".

- Opet bih rekao da je samo aktivan bojkot opcija, a da je njihov pasivan bojkot samo drugo ime za prizivanje "litija" u Srbiji zbog Kosova. Opet bih rekao da Đilas ne razume politiku i Srbiju i da nije dovoljan da bude lider cele opozicije. Opet ću reći da neko treba da snosi odgovornost za ove dve izgubljene godine u borbi protiv Vučića jer etiku dobrih namera treba da zamenimo etikom odgovornosti. Opet bih štitio osnivača DS Vidu Ognjenović od optužbi Lutovčevih junoša da je "pučista" samo zato što je zabrinuta za demokratiju unutar Demokratske stranke. Opet bih rekao da Šabac nije ništa bitniji od Starog grada i Vračara. Da ne treba da kudimo one koji drugačije misle od nas i one koji su odlučili da izađu na izbore jer verujem da su i oni opozicija Aleksandru Vučiću. Opet ne bih dozvolio Goranu Vesiću da zabrani opoziciji da se kandiduje na lokalnim izborima na Vračaru i Starom gradu bez obzira na to što smo ja i moja stranka u bojkotu. Opet bih rekao da građanske proteste ne mogu da vode "litijaši", već građanske snage i ličnosti od kredibiliteta - ističe Božović, i navodi da bi uvek pre napadao vlast s pozicije evropske politike umesto besmislenog plana da se Vučić ruši na nacionalnoj politici i demagogiji.

- Neko je jednom rekao da sve u životu košta i da životni stavovi nisu nekada stvar izbora, već urođenog osećanja stvarnosti. Ako su sve ovo razlozi zbog kojeg će me predsednik Lutovac i neka potpredsednica Rakić izbaciti iz Demokratske stranke, manje važno po čijoj odluci, da li "sreskog komiteta", ili Dragana Đilasa lično, ili nekog drugog čelnika SZS, onda sam spreman da platim tu cenu - zaključuje Božović.

Rakićeva je dosta samouvereno rekla i da "nema sukoba u DS, već da postoji samo mala grupica pojedinaca koja je nezadovoljna odlukom koju je donela ogromna većina".

Međutim, realnost i reakcije demokrata demantuju potpredsednicu.

Upitan kako komentariše poslednje događaje u DS - krivične prijave protiv članova, suspenzije i najavu izbacivanja, jedan od osnivača stranke Dragoljub Mićunović rekao je da je totalno razočaran i da nema komentar.

Vesna Marjanović, poslanica, govoreći o izjavi Rakićeve, napisala je na Tviteru: "Novokomponovana definicija reforme-izbacivanje. Napolje svako ko drugačije misli. To se nekada zvalo jednoumlje i čistka. Tužno je samo što moja stranka posle 30 godina borbe za demokratiju podleže populističkoj regresiji."

I potpredsednica Omladine DS je reagovala.

- Kada naučite, gospođo Rakić, da demokratski procesi nisu sramota nego imperativ, da je sramota krasti, a ne boriti se u okviru Statuta koji svojim pravilima Demokratsku stranku čini „demokratskom“, onda ćete sazreti kao osoba, iako je za to odavno bilo vreme - navela je Božićeva na Tviteru.

Parlamentarni izbori vs. sednica GO DS

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ocenio je da građani koji budu iskoristili svoje biračko pravo 21. juna zapravo neće glasati ni za šta, jer će ishod biti isti koji god broj da zaokruže. Božović mu je ironično na odgovorio na Tviteru: "Tako i kod nas na Glavnom odboru."

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.