VUČIĆ ZA ROJTERS: Priznavanje Kosova nije na dnevnom redu, razgovaraćemo o ovim stvarima
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

o pregovorima

VUČIĆ ZA ROJTERS: Priznavanje Kosova nije na dnevnom redu, razgovaraćemo o ovim stvarima

Vučić bi trebalo da, posle izbora 21. juna, razgovara sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Đozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom o nastavku dijaloga. To je juče u Rimu najavio šef diplomatije Ivica Dačić

Objavljeno:

Srbija je spremna da pregovara sa Prištinom, bez vremenskog ograničenja i "u dobroj nadi", ali međusobno priznavanje nije na agendi. Spremni smo za pregovore, ali nema bele zastave.

Ovo je, u intervjuu Rojtersu, poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je kazao da je dijalog dobrodošao ako je zaista dijalog u kojem bi se razmotrilo šta je moguće i šta je kompormis:

- Verujemo da je u najboljem interesu za Albance i međunarodnu zajednicu da razgovaramo o slobodi kretanja kapitala, ljudi i usluga.

Ova poruka upućena je dan nakon što je novi predsednik vlade u Prištini Avdulah Hoti izneo svoju platformu za dijalog, u kojoj je istakao da neće pregovarati o "teritorijalnom integritetu", kao i da dogovor mora biti u "duhu ustava Kosova".

Vučić bi trebalo da, posle izbora 21. juna, razgovara sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Đozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom o nastavku dijaloga. To je juče u Rimu najavio šef diplomatije Ivica Dačić.

- Pošto je nova vlada ukinula te takozvane recipročne mere, a pre toga i takse, stekli su se uslovi za nastavak dijaloga - rekao je Dačić.

- Mi želimo da dođe do jednog trajnog rešenja, kompromisa, ali u ovom trenutku je veoma rano o svemu tome govoriti, jer dijaloga dugo nije bilo, pre svega bio je blokiran jednostranim odlukama Prištine.

Dodao je da je važno da se vlasti u Prištini izjasne o tome da li one poštuju ono o čemu je dosad postignut dogovor ili ne, da li poštuju Briselski sporazum, ili sada pregovori počinju iz početka, što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo, jer je Evropska unija bila garant potpisivanja tog sporazuma.

U međuvremenu, iz Prištine i dalje stižu kontradiktorne poruke. Dok predsednik privremenih institucija Hašim Tači kaže da priznaje jedino Ameriku kao posrednika, Hoti je juče kazao da je uloga SAD i Evropske unije u dijalogu - komplementarna. On je rekao da je Kosovo spremno za dijalog i da je vlada koju vodi ukidanjem recipročnih trgovinskih mera Srbiji 6. juna ispunila zahteve međunarodnih partnera kako bi se dala šansa dijalogu.

Ipak, Hoti je odbacio razgovore o teritoriji i rekao da je za Kosovo kompromis u dijalogu prihvatanje da se sedne za sto u cilju normalizacije odnosa:

- Svi kompromisi koje smo učinili završeni su 17. februara 2008, Ahtisarijevim planom - kazao je Hoti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.