KINESKI EKSPERTI SU ZBOG KORONE 82 DANA BILI U SRBIJI: Premijerka ih je juče ispratila, OVAJ SASTANAK ĆE PAMTITI
Oproštajni prijem za kineske stručnjake u Vladi Srbije, Foto: Tanjug

OPROŠTAJNI SASTANAK

KINESKI EKSPERTI SU ZBOG KORONE 82 DANA BILI U SRBIJI: Premijerka ih je juče ispratila, OVAJ SASTANAK ĆE PAMTITI

Ona je pozvala kineske lekare da se vrate u Srbiju sa svojim porodicama kao gosti

Objavljeno:

Tim kineskih lekara koji je 21. marta u Srbiju dopremio neophodnu opremu i zaštitni materijal za borbu protiv kovida 19, posle dva i po meseca, odlazi, a u sredu uveče im je u Vladi Srbije oproštajni sastanak priredila premijerka Ana Brnabić.

Brnabićeva je zahvalila predsedniku Kine Si Djinpingu na brzoj reakciji i pomoći, kao i ambasadi Kine u Beogradu.

"Nakon 82 dana boravka u Srbiji, kineski tim eksperata se vraća u Kinu. Želim u ime Vlade Srbije i svih građana da se zahvalim, pre svega, kineskom predsedniku, a onda i ambasadi Kine u Beogradu i celom timu eksperata, kao i njihovim porodicama, zato što su odigrali jednu od ključnih uloga u našoj borbi protiv kovida-19", rekla je premijerka.

Ona je podsetila da je kineski predsednik Si Djinping odmah reagovao na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da je prvi avion sleteo 21. marta, samo 15 dana nakon što je u Srbiji identifikovan prvi slučaj.

Stigli su, podseća Brnabićeva, respiratori, zaštitina oprema, ali i najbolji eksperti koji su uspeli da se izbore s kovidom-19 u Kini.

1 / 6 Foto: Tanjug

"Došli su da prenesu znanje i iskustvo i da ulože ogromnu energiju. Tokom 82 dana obišli su celu zemlju. Imali su preko 150 sastanaka i aktivnosti sa našim zdravstvenim radnicima", naglasila je premijerka.

Ona je pozvala kineske lekare da se vrate u Srbiju sa svojim porodicama kao gosti.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo je istakla da su kineski lekari uspešno završili zadatak i da se sada, posle 82 dana, vraćaju svojim domovima, navodeći da su za sve to vreme sa srpskim kolegama podelili iskustvo u prevenciji, kontroli i lečenju.

Ona je dodala da su kineski stručnjaci bili u svim žarištima u Srbiji, od Subotice do Vranja i od Loznice do Zaječara, dodajući da su prešli oko 20.000 kilometara.

Ambasadorka je zahvalila predsedniku Aleksandru Vučiću i sprskom narodu na poverenju i pažnji koju su ukazali kineskim stručnjacima.

"Kada su došli u Srbiju, ona je za njih bila nepoznata zemlja. Danas je Srbija u njihovim srcima i oni ostaju večni čuvari našeg čeličnog prijateljstva", poručila je Čen Bo.

Istakla je da veruje da će kineski stručnjaci sa sobom iz Srbije poneti lepe impresije i duboko prijateljstvo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.