KAKO BISTE REŠILI PROBLEM KOSOVA? Odgovorili DAČIĆ, STAMATOVIĆ, ZUKORLIĆ, ĐURIŠIĆ, ŽIVKOVIĆ...
Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

svako u svom stilu

KAKO BISTE REŠILI PROBLEM KOSOVA? Odgovorili DAČIĆ, STAMATOVIĆ, ZUKORLIĆ, ĐURIŠIĆ, ŽIVKOVIĆ...

Stranke će se zalagati za Kosovo, a svaka na svoj jedinstveni način

Objavljeno: 15:09h

Stranke i zajedničke liste koje izlaze na izbore odgovarale su na pitanje Tanjuga - kako vide i za kakvo se rešenje kosovskog problema zalažu, a odgovori glase ovako:

ZORAN ŽIVKOVIĆ, predsednik Nove stranke: Sloboda za sve,a onda lako do statusa.

"Problem Kosova je veliki i mora trajno da se reši i da se posle toga ne obnavlja zlo koje se tamo desilo.

Prvo treba da se utvrde standardi, a onda status - nikako obrnuto.

O budućnosti Kosova treba da prestanu da pričaju ratni zločinci iz Prištine i "ratni huškači iz Beograda" koji, nisu postali zločinci samo zato što nisu bili dovoljno hrabri da obuku uniformu i uzmu puške.

foto: Printscreen

I (Ibrahimu) Rugovi sam 14. oktobra 2003. godine, kada su bili prvi razgovori Beograda i Prištine, rekao pred svima da obezbedi Srbima i ostalim nealbancima da mogu da žive slobodno i bezbrižno na Kosovu kao Albanci u ostalom delu Srbije. To je osnova standarda, a onda ćemo lako doći do statusa".

foto: Printscreen/Youtube

MARKO ĐURIŠIĆ, prvi na listi Ujedinjena demokratska Srbija (UDS): Rešenje iz dijaloga.

"Ujedinjenina demokratska Srbija zalaže se za svako rešenje kosovskog problema koje će biti proizvod dijaloga Beograda i Prištine uz podršku EU Ideja o takozvanom "zamrznutom konfliktu" je loša, kao i odlaganje donošenja rešenja za kosovski problem.

Rešenje koje treba da proistekne iz dijaloga Beograda i Prištine biće najrealnije i najprihvatljivije. i mora biti podržano od građana i međunarodne zajednice .

Jedino takvo rešenje može dovesti do mira i pomirenja i omogućiće nam da krenemo napred.

Ako bude doneto negde van, tajno, van javnih i zvaničnih mesta gde se taj dijalog vodi, bojim se da onda neće biti prihvaćeno od većine građana i neće doneti mir i pomirenje".

foto: Printscreen/Društvene mreže

MUAMER ZUKORLIĆ, nosilac liste koalicije Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja i Demokratska partija Makedonaca: Model dve Nemačke.

"Dogovor bi trebalo da bude negde na sredini, između dosadašnjih stavova obe strane.

"Model dve Nemačke bi mogao da bude orijentacija za rešenje tog pitanja iako ovo pitanje ima određene specifičnosti i ne bi mogao biti moguće u potpunosti primeniti taj model, ali nešto slično mislim da bi moglo biti prihvatljivo za obe strane i da bi ostvarilo temelj dugoročnije stabilnosti do sazravenja situacije za neko rešenje koje bi bilo moguće u konačnosti i koje bi bilo dugoročnije ili trajno prihvatljivo za obe strane".

foto: Filip Plavčić

IVICA DAČIĆ, lista Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija: Odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije prioritet.

"Prvi spoljpolitički prioritet liste SPS-JS je odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.SPS-JS godinama vode politiku upravo čvrste odbrane teritorijalnog integriteta i suvereniteta, za kompromis, dogovor, nalaženje najboljeg mogućeg rešenja, u interesu srpskog i albanskog naroda. Mi smo spremni da razgovaramo o kompromisu, ja sam lično i iznosio svih ovih godina različite moguće ideje, ali do sada nikada na tu temu nije razgovarano. Albanci ne žele da razgovaraju o kompromisu, jer misle da je stvar rešena. Stvar nije rešena Priznanje Kosova povuklo je18 zemalja i ta ta samoproklamovana država više nema većinu u međunarodnim organizacijama. Ako neće da se dogovorimo, mi ćemo nastaviti da vodimo našu politiku koja osporava njihovo članstvo u međunarodnim organizacijama, politiku povlačenja priznanja i u nikakvi pritisci na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova bez bilo kakvog kompromisa i dogovora neće uroditi plodom".

foto: Printskrin/RTS

MILAN STAMATOVIĆ, lider koalicije "Zdrava Srbija, bolja Srbija": Rešenje kroz Rezoluciju UN 1244.

"Srbija treba da rešenje pitanja Kosova i Metohije traži kroz Rezoluciju UN 1244. Zahtevamo od svih političara da poštuju Ustav Republike Srbije i da se rešenje pitanja Kosova i Metohije traži kroz Rezoluciju UU 1244, u zajedničkom dogovoru sa našim tradicionalnim prijateljima kao što je Rusija".

foto: Balkan info printscreen

MILOŠ PARANDILOVIĆ, Lista "Za kraljevinu Srbiju": KiM neotuđivi deo Srbije.

"Lista 'Za kraljevinu Srbiju' vidi Kosovo i Metohiju kao trajni i neotuđivi deo Srbije i kolevku srpskog identiteta, ona je južna srpska pokrajina i da je njen status definisan Ustavom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i a niko nema, pravo da to dovodi u pitanje.Smatramo da država Srbija treba da uloži sve napore da sačuva naš narod na KiM, kao i srpske svetinje i da se bori za poštovanje međunarodnog prava zajedno sa našim saveznicima koji će s vremenom sve više jačati Kaže da je KiM oslobodio i vratio u sastav Srbije kralj Petar Prvi Karađorđević i da je ta koalicija ubeđena da će jedino Srbija, kada ponovo bude kraljevina i obnovi svoj ugled u snagu u svetu, vratiti pun suverenitet nad KiM".

foto: printscreen

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.