LAJČAK U JUNU U BEOGRADU I PRIŠTINI: Razgraničenje nije na stolu
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, Foto: EPA / Hayoung Jeon

uskoro nastavak dijaloga

LAJČAK U JUNU U BEOGRADU I PRIŠTINI: Razgraničenje nije na stolu

U Briselu očekuju da se dijalog nastavi "bez odlaganja

Objavljeno:

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak planira posetu Beogradu i Prištini tokom juna kako bi pripremio nastavak dijaloga dve strane, saznaje RTS u evropskim diplomatskim izvorima.

U Briselu očekuju da se dijalog nastavi "bez odlaganja" i navode da je postizanje konačnog dogovora pitanje meseci, a ne godina. Promena granica nema podršku regiona i EU i nije opcija koja može biti rešenje za spor Beograda i Prištine, ocenjuju evropski izvori upućeni u tok dijaloga.

- Do prvog sastanka u dijalogu možda neće doći već u junu, ali je izvesno da će on biti vođen u Briselu, uz posredništvo EU, i da će se fokusirati na dva glavna cilja: primenu do sada postignutih sporazuma i postizanje konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine - rekao je visoki zvaničnik EU.

Uz spremnost dve strane, potrebno "nekoliko meseci"

Ocenio je da za postizanje konačnog dogovora, uz spremnost dve strane, neće biti potrebne godine, već da je to moguće ostvariti za "nekoliko meseci".

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je spremnost da učestvuje u dijalogu čim to bude moguće, dok je u Prištini situacija "nešto fluidnija", ocenjuju evropski izvori i navode da je Miroslav Lajčak stupio u kontakt s novim premijerom Hotijem i od njega zatražio da imenuje glavnog pregovarača za razgovore sa Beogradom.

Mere "reciprociteta" koje je uvela vlada bivšeg premijera Kurtija su štetne, nemaju nikakvo uporište u dijalogu i moraju biti povučene, ocenjuju u Briselu.

S druge strane, kao gest dobre volje, partneri u Beogradu složili su se da ne nastave kampanju protiv priznavanja Kosova, kako bi se stvorio pozitivni momentum u dijalogu, ocenjuju evropski diplomatski izvori.

Bez podrške za razmenu teritorija

Ideja razmene teritorija prisutna je već neko vreme, ali je izazvala negativne reakcije i strahovanja u regionu, a nema ni podršku zemalja članica EU, navodi izvor EU.

Na nedavnom sastanku specijalnog izaslanika Lajčaka sa predstavnicima zemalja članica, mnoge zemlje govorile su snažno protiv promene granica, a nijedna zemlja nije istupila u korist takvog rešenja. Prekrajanje granica prema etničkim kriterijumima nije ideja 21. veka, ne uklapa se u model evropske demokratije i može značiti otvaranje "Pandorine kutije".

- Zato je ta ideja sklonjena sa stola - ocenio je evropski zvaničnik, prenosi RTS.

Stano: Nepromenjena pozicija EU o razmeni teritorija u dijalogu Beograda i Prištine

Dalje navodi da je predsednik Hašim Tači odbio pokušaje Miroslava Lajčaka da s njim razgovara, ali da je bilo kontakta između Lajčaka i Ričarda Grenela, specijalnog predstavnika američkog predsednika Trampa.

- Evropa želi saradnju sa SAD u kontekstu dijaloga. Ne želimo dva paralelna dijaloga i takmičenje sa američkom administracijom. Naš cilj nisu prilike za fotografisanje, nemamo izbore pred sobom, želimo da dođemo do ozbiljnog sporazuma. Jasno je da EU treba da vodi dijalog, jer jedino EU može da ponudi evropsku perspektivu Beogradu i Prištini - rekao je zvaničnik.

Konačni rezultat dijaloga nije samo u rukama dve strane, već u dobroj meri i u rukama EU. Zemlje članice EU su te koje odlučuju o evropskoj budućnosti Beograda i Prištine. Ako dve strane dođu do istorijskog sporazuma, i EU će morati da bude spremna da ispuni svoj deo posla, izjavio je visoki zvaničnik EU.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.