VUČIĆ UPUTIO SNAŽNU PORUKU SI ĐINPINGU: Srbija podržava suverenitet Kine
Kineski parlament prošle nedelje usvojio je zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong, Foto: Beta/Xie Huanchi

PORUKA NAŠE ZEMLJE

VUČIĆ UPUTIO SNAŽNU PORUKU SI ĐINPINGU: Srbija podržava suverenitet Kine

Kineski parlament prošle nedelje usvojio je zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong

Objavljeno: 03.06.2020. 08:13h
  • 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo kineskom predsedniku Si Đinpingu u kome je istakao da Srbija odlučno podržava Kinu u zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nacionalne bezbednosti, a povodom donošenja kineskog zakona u vezi sa Hongkongom.

U pismu je Vučić poručio Siu da se Srbija, kao nezavisna država, suprotstavlja mešanju u unutrašnje poslove suverene zemlje i dodao da su i Srbija i Kina posvećene poštovanju i očuvanju osnovnih principa međunarodnog prava na globalnom nivou, piše današnja "Politika".

Vučić je istakao da osuđuje sve pokušaje narušavanja ponovnog ujedinjenja Kine i izrazio želju da Kina i kineski narod dalje napreduju pod rukovodstvom predsednika Si Đinpinga.

List podseća da ovo nije prvo pismo u kome Srbija pruža podršku Pekingu u zaštiti teritorijalnog integriteta i kao primer navodi pismo koje je Vučić u januaru ove godine poslao Siu pooručujući da je za beograd Tajvan sastavni deo Kine.

Kineski parlament prošle nedelje usvojio je zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong kao odgovor na prodemokratske proteste protiv kineske vlasti, koji od prošle godine traju.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media