OVAJ ČOVEK JE UPRAVO SVE OBJASNIO: Pomoć EU Srbiji se sastoji iz TRI DELA, ovo su detalji
Oliver Varheji, Foto: Beta/Dati Bendo

eu podržava Srbiju

OVAJ ČOVEK JE UPRAVO SVE OBJASNIO: Pomoć EU Srbiji se sastoji iz TRI DELA, ovo su detalji

Današnjim sporazumom Evropska unija izdvaja 70 miliona evra u grantovima za ekonomski oporavak Srbije posle korona krize

Objavljeno:

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji izjavio je da je danas potpisani sporazum, kojim EU izdvaja 70 miliona evra u grantovima za Srbiju, još jedan dokaz posvećenosti Evropske unije evropskoj budućnosti Srbije.

Varheji je putem video linka iz Brisela, nakon potpisivanja Finansijskog sporazuma za prvi deo IPA programa EU za 2020. godinu, rekao da je EU još tokom krize izazvane pandemijom korona virusa izdvojila pomoć, mahom za medicinska sredstva.

Kako je objasnio, današnjim sporazumom Evropska unija izdvaja 70 miliona evra u grantovima za ekonomski oporavak Srbije posle korona krize.

"To će doprineti srpskim građanima tako što će pomoći da se unapredi konkurentnost i brži ekonomski rast", rekao je Varheji.

On je naveo da se pomoć sastoji iz tri dela.

Biće obezbeđeni grantovi za 450 mikropreduzeća i startapova, kako bi otvorili nova radna mesta u dva regiona u Srbiji, biće uloženo u socijalnu i lokalnu strukturu, podršku zapošljavanju i socijalnoj politici za najranjivije grupe, mlade ljude, ljude sa invaliditetom, žene i Rome.

Takođe, podržaće se reforme u vezi sa EU, posebno kad je reč o energetici, poljoprivredi, saobraćaju i zdravstvu.

"Komponetna zdravstva uključuje dodatnu podršku Srbiji kako bi se izašlo na kraj sa zaraznim bolestima poput kovid. 2,5 miliona evra će biti potrošeno na medicnske zalihe i milion evra da Ministarstvo zdravlja dobije ekspertizu iz država članica EU", reklao je on.

Varheji je naveo da će drugi deo programa, kasnije u 2020. godini, doneti još 98 miliona evra što će omogućiti dodatno finansiranje za ekonomski oporavak opština, malih i srednjih preduzeća i turizma.

"To će pomoći Srbiji da radi na preradi otpadnih voda, upravljanju otpadom, kvalitetu vazduha", rekao je Varheji.

On je naveo da je EU od 2007. godine obezbedila 2,8 milijardi evra grantova Srbiji što je među najvišim donacijama EU po glavi stanovnika, koje su date nekoj zemlji koja nije u EU.

"Mi smo najveći doanator Srbiji i najvažniji trgovinski partner", relao je Varhelji i dodao da je to još jedan pokazatelj posvećenosti EU evropskoj budućnosti Srbije On je istakao da će EU izaći sa ekonomskim investicionim planom za region na jesen, u cilju podrške eknomskog opravka od kovid krize.

Čestitao je predsedniku Aleksandru Vučiću što se efikasno i brzo reagovao na krizu kovid 19.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.