BRNABIĆ: Svet će posle pandemije biti potpuno drugaciji
Ana Brnabić, Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

ISKRENA JE

BRNABIĆ: Svet će posle pandemije biti potpuno drugaciji

Brnabić je naglasila da je Srbija bila više emotivno nego materijalno pogođena odlukom EU da zatvori granice za izvoz medicinske opreme i da je to svakako bio signal koji će čuti još neko vreme na ovim prostorima, kod zemalja koje žele da budu članice EU 

Objavljeno: 29.05.2020. 11:45h
  • 78

Svet će posle pandemije korona virusa zaista biti drugačije mesto, a koliko, tek ćemo videti, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić ističući da još nije sve gotovo i da će se na međunarodnom planu još voditi zdravstvena i ekonomska borba.

"Mislim da će to biti damatične promene i da će se ogledati u tome da li svet nastavlja sa globalizmom ili ne i da li opstaje i u kojoj formi multilateralizam. Takođe, kakvu ulogu će imati određene zemlja kao lideri novog svetskog poretka", rekla je Brnabić na međunarodnoj konferenciji "Svet posle korona virusa" u okviru inicijative "Beogradski strateški dijalog", na prvom panelu o geopolitičkim posledicama pandemije na kome učestvuju i ambasadori Kine i Rusije, Čen Bo i Aleksandar Bocan Haračenko.

Te promene, ističe Brnabić, smo videli u međunarodnim odnosima, ali one se dešavaju i sada i nisu završene.

"Još ne živimo u svetu posle korone i dalje je virus prisutan, svet se još bori protiv korona virusa i proći će još dosta vremene kada ćemo videti kako će svet izledati posle korone odnosno kako će geopolitički izgledati. Sačekaćemo period ekonomskog oporavka", dodala je Brnabić.

Navodi da su tu najvažnije dve teme, prva je da li će biti drugog talasa i kako ćemo se izboriti i pripremiti za njega i kako će izlegledati život do vakcine, i druga tema je ekonomski opravak.

To će dalje determinisati kako će izgledati svet, dodala je Brnabić.

"Meni je bilo začuđujuće kojom briznom su zemlje EU u roku od svega par dana ponovo uspostvile granice i svaka zemlja je počela da se bori pojedinačno za svoju bezbednost i svoje građane. Gotovo se u dannu promenio evropski kontinent", kazala je Brnabić napomenuviše da su zemlje EU bile pod velikim pritiskom i imale puno žrtava.

Kaže da se posle Evropa počela vraćati na staro, ali da misli da će se tek po tom pitanju videti promene u narednom periodu.

Brnabić je naglasila da je Srbija bila više emotivno nego materijalno pogođena odlukom EU da zatvori granice za izvoz medicinske opreme i da je to svakako bio signal koji će čuti još neko vreme na ovim prostorima, kod zemalja koje žele da budu članice EU.

Kako je rekla, to nije bilo baš najsrećnije vreme da se donose politički promišljenije odluke, ali da je trebalo ipak voditi računa kakav je signal poslat zemljama koje hoće da postanu članice EU.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media