ČEDA I DAČIĆ SE UOPŠTE NISU SLOŽILI oko jednog bitnog pitanja
Ivica Dačić i Čedomir Jovanović, Foto: Printscreen/TV N1

nisu štedeli reči

ČEDA I DAČIĆ SE UOPŠTE NISU SLOŽILI oko jednog bitnog pitanja

Dačić i Jovanović su sinoć govorili za N1

Objavljeno:

Ministar i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je bestidno to što vlast u Podgorici plaši crnogorski narod "srpskom hegemonijom", dok lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ono što se dešava u Crnoj Gori vidi kao "pretnju Srbiji".

Dačić i Jovanović su sinoć govorili za N1.

Dačić ocenjuje da nikome ne odgovara zaoštravanje odnosa između Beograda i Podgorice, te da bi bilo korisno za stabilnost Crne Gore da se vodi otvoreni dijalog crnogorskih vlasti sa predstavnicima Srba, kojih ima 29 odsto.

On je dodao da je i Venecijanska komisija, kada je reč o spornom Zakonu o veroispovesti u toj zemlji, rekla da je potrebno prvo dogovoriti sa verskim zajednicama, a nakon toga usvajati zakon.

Komentarišući hapšenje i policijsko zadržavanje vladike SPC Joanikija u Crnoj Gori, Dačić je kazao da je crnogorska policija mogla da podnese krivičnu prijavu, ali da nije trebalo da ga hapsi.

"Cilj je da se ponizi SPC", smatra šef srpske diplomatije.

Kako je naglasio, plašenje crnogorskog naroda "srpskom hegemonijom" je bestidno.

"Mi smo bili izričito uzdržani upravo iz želje da ne ugrožavamo i ne zaoštravamo odnose stalno pozivajući na dijalog vlasti u Podgorici i predstavnika Srba ili predstavnika SPC. Mislim da ne postoji alternativa dijalogu. Ovaj zakon je dao mogućnost da se neke stvari tumače i na neki drugi način. Zato je važno da se otkloni svaka mogucnost sukoba", naglasio je Dačić.

Srbija, kaže on, ne postavlja pitanje da li će Crna Gora biti u NATO, da li će voditi ovakvu ili onakvu politiku, ali je zanimaju prava i obaveze građana koji se u toj zemlji izjašnjavaju kao Srbi.

"Na njih se gleda kao na remetilački faktor za crnogorsku državnost i to je veoma loše i izlaz je da se sedne i razgovara", poručuje Dačić.

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović smatra da su problemi u odnosima Srbije i Crne Gore, posledica nemoći i nespremnosti Srbije da reši najozbiljnija nacionalna pitanja.

"Problemi sa Crnom Gorom direktna su posledica naših tumaranja od 2006. naovamo. Ne znam kome odgovara zaoštravanje, ali znam kome ne odgovara i ko će platiti najveću cenu. Srbija i naš narod", istakao je lider LDP-a u emisiji na televiziji N1, gde je gostovao sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Jovanović je naveo da je činjenica da je Crna Gora donosila neke odluke koje su direktno suprotstavljene politici Srbije, poput priznanja Kosova i svega onoga što iz toga proizilazi, kao i ulaska u NATO pakt.

"Ali, ništa od ovoga što je sada problem ne bi bilo problem da je Srbija raskrstila sama sa sobom. Srpska pravoslavna crkva je provocirala državu Crnu Goru na isti način na koji je to radila ovde oko uskršnjih praznika. SPC ima pravo da se bavi političkim pitanjima ali moraju da postoje neke granice", smatra Jovanović i ocenjuje da su zahtevi litija u Crnoj Gori strogo "politički", te direktno suprotni ne samo crnogorskoj državnoj politici nego i realnosti.

Prema njegovim rečima, SPC Djukanovića ne može da sruši u Crnoj Gori, a to što se tamo dešava je "pretnja Srbiji".

Jovanović je rekao da su "ekskluzivni" politički predstavnici Srba u CG oni koji su "osuđeni u sudskom postupku za učešće u državnom udaru", ponovivši da u Srbiji nema snage da se raskrsti sa politikom koja je pogrešna, čak i kada, kako kaže, pojedinci znaju koliko je pogrešna i na ličnom planu pokušavaju da je promene.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.