U SMEDEREVSKOJ PALANCI POSTAVLJEN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU STANOVA ZA IZBEGLICE! Evo kome se Dačić zahvalio
Ivica Dačić, Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

lepa vest

U SMEDEREVSKOJ PALANCI POSTAVLJEN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU STANOVA ZA IZBEGLICE! Evo kome se Dačić zahvalio

U Smederevskoj Palanci danas je položen kamen temeljac za izgradnju 15 stanova za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske, čiji je završetak planiran za januar naredne godine

Objavljeno:

Izgradnja 15 stanova u Smederevskoj Palanci deo je Potprojekta 9 u okviru Regionalnog stambenog programa. Potprojekat je vredan više od 25 miliona evra i predviđa izgradnju ukupno 1.080 stanova. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da je do sada stambeno zbrinuto više od 4.000 izbegličkih porodica, a da je oko 7.000 porodica čiji stambeni problem mora da se reši. "Za ovih nekoliko godina smo obezbedili 4.300 stambenih rešenja za one koji više od 20 godina tragaju za svojom imovinom, koja je ostala na drugom porstoru, u njihovom zavičaju. Zato je naš cilj da u potpunosti rešimo stambeno pitanje za izbegličke porodice", rekao je Dačić. On je dodao da je napredak stambenog programa zajednički uspeh i potvrda posvećenosti da se ispune dogovori o integraciji izbeglica u Srbiji.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Dačić je naveo da je realizacija Programa važan segment rešavanja pitanja izbeglica, a da je naša država dugo i uporno radila na tome da dođe do postignuća i međunarodnih pohvala za naš učinak.

Poručio je da će Vlada Srbije nastaviti da podržava Regionalni stambeni program dok sve izbegličke porodice ne budu trajno zbrinute. Kako je rekao, Potprojekat 9 predviđa ukupno 1.080 stambenih rešenja i to: izgradnju 350 i kupovinu 100 stanova, izgradnju 50 montažnih kuća, dodelu 200 paketa građevinskog materijala i kupovinu 380 seoskih kuća. U tom potprojektu, stambeni objekti gradiće se u više jedinica lokalne samouprave, a završetak tih radova očekuje se do kraja 2021. godine. Vrednost radova u Smederevskoj Palanci je oko 340.000 evra. Dačić je podsetio da je Program većinski finansiran donatorskim sredstvima, i zahvalio donatorima iz EU, koja je najveći kontributor, ali i donatorima iz SAD, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke. Uputio je zahvalnost i UNHCR-u i OEBS-u na pomoći u ovom procesu. Dodao je da u projektu važnu ulogu imaju jedinice lokalne samouprave, koje su izrazile spremnost da učestvuju u ovom poduhvatu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.