ČANAK JE PROGOVORIO O NEZAVISNOJ VOJVODINI, i svi su zaćutali!
Nenad Čanak, Foto: Dragana Udovičić

izneo svoj stav

ČANAK JE PROGOVORIO O NEZAVISNOJ VOJVODINI, i svi su zaćutali!

Samo ujedinjena Srbija može Vojvodini dati evropsku Vojvodinu. Ona ne može opstati nezavisna, rekao je Čanak u emisiji Hit-tvit Pink televizije

Objavljeno:

Vojvodina je neodvojivi deo Srbije i ne može opstati kao nezavisna država, izjavio je sinoć predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak.

Samo ujedinjena Srbija može Vojvodini dati evropsku Vojvodinu. Ona ne može opstati nezavisna, rekao je Čanak u emisiji Hit-tvit Pink televizije.

Čanak je kazao da nije moguće od Vojvodine praviti državu, jer, kako je kazao, ne postoji neka od zemalja sa kojima se pokrajina graniči da nije imala pretenzije prema njoj.

Vojvodina je neodvojivi deo Srbije, naveo je lider LSV, komentarišući predlog u emisiji o predstojećim izborima i nastupu Vojvođanskog fronta, koalicije okupljene oko te stranke.

Čanak kaže da tačno zna za šta se zalaže.

U Vojvodini, istakao je, ne postoji ugroženost srpskog identiteta, ali možda postoji ugroženost regionalnog identiteta.

"Vojvodina je duboko antifašistička bila, za vreme Drugog svetskog rata nije bilo ljotićevskih jedinica", naveo je Čanak.

Kazao je da regionalni identitet Vojvodine postoji i on se poštuje.

Prema njegovim rečima, postoji razlika kada se govori o srpskoj Vojvodini i Vojvodini ravnopravnih građana i ljudi.

Povodom izjave predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija da sanja o tome da tri opštine sa juga centralne Srbije budu u sastavu kosovske teritorije, Čanak kaže da se nada da će kosovsko pitanje biti rešeno, ali i da je potrebno otkloniti moguća žarišta konflikta na kosovskoj teritoriji.

"Neophodno je stvoriti uslove da se podigne nivo bezbednosti i da se otklone moguća žarišta konflikta", kazao je Čanak.

Dodao je da je došlo do jednog velikog nesporazuma i da je pogrešno to što Tači priča.

U Tačijevim snovima, ističe, nema poente.

Što je veća ta njegova Albanija, to će biti više nealbanaca koji u njoj žive, naveo je Čanak.

Kada bi, kako kaže, Tači želeo etnički čistu državu, morao bi da izvrši genocid.

Komentarišući predlog Nekada se pobeđuje, nekada se gubi o sukobu u delu opozicije zbog odluke lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića da taj politički subjekat, ipak, izađe na predstojeće izbore, Čanak se najpre osvrnuo na političku istoriju Srbije, te istakao da je od 2012. godine politička scena Srbije takva da je SNS postala najjača stranka.

A o poslednjim porukama Mila Đukanovića o potrebi formiranja pravoslavne crkve Crnogoraca, Čanak kaže da je nekada učestvovao u protestima protiv Đukanovića, ali da se njegovo mišljenje promenilo kada je šef crnogorske države promenio mišljenje prema Slobodanu Miloševiću.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.