NIKODIJEVIĆ JE SAOPŠTIO ZANIMLJIVU VEST! Umesto na Trgu Nikole Pašića sednica skupštine Beograda održaće se ovde
Nikola Nikodijević, Foto: Dragana Udovičić

važno

NIKODIJEVIĆ JE SAOPŠTIO ZANIMLJIVU VEST! Umesto na Trgu Nikole Pašića sednica skupštine Beograda održaće se ovde

Prva sednica Skupštine grada nakon ukidanja vanrednog stanja treba da potvrdi sve odluke koje su donete u tom periodu, rekao je Nikodijević...

Objavljeno:

Sednica Skupštine grada Beograda biće održana 29. maja, najavio je danas predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević i dodao da prvi put sednica neće biti održana u zdanju na Trgu Nikole Pašića, gde se inače održava, već u Sava centru.

Nikodijević je rekao da je Zavod za javno zdravlje odredio mere koje bi trebalo da se preduzmu kako bi sednica protekla bezbedno u vreme epidemije virusa korona.

Naveo je da oni preporučuju socijalnu distancu od dva metra i manje kontakata, a da sala na Trgu Nikole Pašića ne ispunjava te uslove, te da je zbog bezbednosti svih koji prisustvuju sednici odlučeno da bude održana u Sava centru.

"Sava centar je gradsko javno preduzeće, ovo je naš objekat, tako da ćemo biti u svojoj sali. U pitanju je kongresna sala, ima sve tehničke mogućnosti da sednica može da prođe u najboljem redu", rekao je Nikodijević za Pink, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Prva sednica Skupštine grada nakon ukidanja vanrednog stanja treba da potvrdi sve odluke koje su donete u tom periodu, rekao je Nikodijević i dodao da je najvažnija odluka rebalans budžeta, koji prati preporuke Ministarstva finansija.

"Radi se o smanjenju rashoda, jer zaista ne znamo koje će krajnje posledice epidemije biti i koliko će biti smanjenje budžeta. Pridržavamo se preporuka smanjenja od 20 odsto, tako da je budžet u ovom trenutku 122,8 milijardi dinara", rekao je Nikodijević.

Tim smanjenjem budžeta, ističe, nije planirano da se uskrati nijedno pravo koje građani imaju.

"Odričemo se ugovaranja usluga, nabavke nove IT opreme, a neke od investicija koje su planirane za drugu polovinu ove godine pomeramo za narednu godinu, rekao je Nikodijević, piše u saopštenju.

Kako je dodao, najvažnije investicije u komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu, koje su već započete, nastavljaju se, a rađene su i u vreme vanrednog stanja.

Investicije koje nisu započete u prvoj polovini godine su, kaže, odložene za drugu polovinu godine ili za narednu godinu.

Plate u javnim komunalnim preduzećima i upravi, kao i sve prinadležnosti koje građanima pripadaju, kao i obaveze Grada prema vrtićima ostaju na budžetu Grada i neće biti umanjenja.

"Ovo je domaćinsko poslovanje i praćenje odluka Ministarstva finansija. Odložili smo naplatu poreza na zarade, kao i naplatu za korišćenje poslovnog prostora, i to će biti naplaćeno do kraja ove ili u toku sledeće godine. Jednostavno, samo preraspoređujemo sredstva iz budžeta, a građani nemaju razloga da brinu, rekao je Nikodijević.

Govoreći o stanju u beogradskim vrtićima, naveo je da se broj dece u vrtićima povećava iz dana u dan, te je tako sada više od 7.000 dece u vrtićima.

Kako je rekao, popunjenost kapaciteta vrtića je 13 odsto i ona će se povećavati kako privredna aktivnost bude rasla, a mere zaštite smanjivale.

"Najvažnije je da je prijava za sledeću godinu elektronskim putem u proteklih mesec i po dana prošla odlično i imamo 20.300 prijavljenih mališana, rekao je Nikodijević i dodao da u gradskim vrtićima ima 12.700 mesta, uz dodatno proširenje kapaciteta i privatne vrtiće koji su u tom sistemu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.