OPOZICIJU JE ZAHVATIO VIRUS BOJKOTA: Predstavnik EU Lajčak otkrio šta misli o izborima i dijalogu sa Prištinom
Miroslav Lajčak, Foto: EPA / Hayoung Jeon

O svim temama

OPOZICIJU JE ZAHVATIO VIRUS BOJKOTA: Predstavnik EU Lajčak otkrio šta misli o izborima i dijalogu sa Prištinom

On naglašava da su izbori najdemokratskiji način pokazivanja ko ima podršku građana

Objavljeno:

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak kaže su sve strane spremne na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a da se samo čeka da situacija sa virusom dozvoli fizički susret i nastavak razgovora.

- Ovoga puta moramo da dovedemo dijalog do kraja tako što ćemo postići sporazum koji će jednom i zauvek rešiti sva otvorena pitanja i normalizovati atmosferu ne samo između Beograda i Prištine već i čitavom regionu - kaže Lajčak.

Miroslav Lajčak je u gostovanju na TVCG naglasio da je u svakodnevnom kontaktu sa partnerima iz Srbije i sa Kosova i najavio da očekuje brzo pokretanje dijaloga o normalizaciji odnosa.

- Uzmimamo u obzir i politički kalendar u Srbiji i političku situaciju na Kosovu oko Vlade, ali glavni faktor je epidemiološka situacija koja mora da nam dozvoli da se sretnemo - kaže Lajčak.

Specijalni predstavnik EU za dijalog i ostala otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu dodaje da je na Balkanu, osim korona virusa i opoziciju zahvatio virus bojkota izbora.

On naglašava da su izbori najdemokratskiji način pokazivanja ko ima podršku građana.

- Moramo jasno da kažemo da EU nema razumevanje za bojkot izbora niti u jednoj zemlji na Balkanu - poručuje Lajčak.

On dodaje da se izbori dešavaju pod nadzorom evropskih posmatrača koji daju svoju procenu o njihovoj legitimnosti.

- Ako verujemo u demokratiju i verujemo u demokratske institucije onda moramo da igramo po evropskim pravilima. Nekad se pobeđuje, nekada se gubi. Ne znači ako izgubimo da ne moramo da poštujemo pravila- ocenio je Lajčak.

Miroslav Lajčak je izrazio očekivanje da će rezulati izbora, koji se očekuju ove godine u više zemlja Zapadnog Balkna, imati proevropski rezultat, jer ne postoji bolja ponuda od one koju ima EU, a to je evropska perspektiva.

- Vi ste geografski, istorijski i mentalno zemlje koje su evropske i ne postoji bolja ponuda za vaše zemlje nego što je evropska ponuda - kaže Lajčak.

U razgovoru za TVCG Specijalni predstavnik EU je naglasio i stav da je pitanje slobode veroispovesti vrlo osetljivo i emotivno pitanje.

- Zato je bitno da se niko ne igra sa emocijama i da se sve dešava u zakonskom okviru, uz poštovanje ustava i da se traži rešenje koje će normalizovati atmosferu u društvu, a ne da se dižu strasti - zaključio je Lajčak.

Miroslav Lajčak je najavio da će od sledeće nedelje preći iz Bratislave gde se do sada nalazio zbog mera restrikcije kretanja u Brisel i konačno i fizički preuziti svoju kancelariju Specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i druga otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.