NIJE SVE JEDNOSTAVNO SA OTVARANJEM GRANICA: Dačić je objasnio NEJASNE DETALJE, ovo je važno!
Ministar Dačić je govorio o putovanjima državljana Srbije van zemlje, Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

ministar o putovanjima

NIJE SVE JEDNOSTAVNO SA OTVARANJEM GRANICA: Dačić je objasnio NEJASNE DETALJE, ovo je važno!

O dolasku stranaca u Srbiju, Dačić je ponovio ono što je juče najavljeno - da neće biti potrebne dozvole i testovi za ulazak u našu zemlju.

Objavljeno:

- Naši državljani slobodno mogu da putuju i izađu iz Srbije, a da li će moći da uđu u te zemlje u koje žele da odu, to još ne znamo. Mi ćemo ih redovno obaveštavati o tome – rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić gostujući na TV Prva, govoreći o otvaranju granica koje je najavljeno za 1. jun.

- Počinje turistička sezona, normalno je da će svi brzo raditi na tome da se otvore granice za turiste. Od 1. juna biće otvorene granice sa Severnom Makedonijom, Albanijom, BiH i Crnom Gorom. Ideja je bila da se dogovorimo da sa ove četiri zemlje imamo sistem otvorenih granica i da testiranje nije potrebno, kao ni izolacija. To će stupiti na snagu od 1. ili 15. juna – rekao je Dačić.

Kako je objasnio, sa nekim državama će granice biti otvorene od 1. juna, dok će sa drugima to biti slučaj od 15. juna.

- Rumunija neće biti u ovom prvom krugu, ima političku krizu. Oni tek treba da reše probleme u parlamentu. Predsednik Bugarske je najavio za početak juna sastanak gde će pozvati na prvi živi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dvojicu premijera, Grčke i Rumunije. Kada je reč o Grčkoj i Bugarskoj sa njima će verovatno od 15. juna biti potuno otvorena granica za sva putovanja – objasnio je Dačić.

O dolasku u Srbiju

Ministar je istakao da za putovanja nisu potrebna nikakava dodatna dokumeta, već samo pasoš.

- Srbija je donela odluku da otvorimo granice, nezavisno od svega, od 1. juna za četiri zemlje. Njihovi građani mogu da ulaze slobodno, a oni treba da odgovore nama na to da li i naši mogu da idu tamo. Još uvek nisu odgovorili – rekao je Dačić i dodao „mi prednjačimo u tome da iniciramo, guramo taj proces da se što više otvaraju granice“.

O dolasku stranaca u Srbiju, Dačić je ponovio ono što je juče najavljeno - da neće biti potrebne dozvole i testovi za ulazak u našu zemlju.

- Predlog je da se ukine i dozvola i test, a to će važiti za sve. To još uvek nije prošlo sednicu Vlade, ali intencija je da se otvaraju granice. Lako je kada postoji avionska lainija, ali ako je put kolima ili drugim prevoznim sredstvom, potrebno je da se javite našim ambasadama u zemljama preko kojih prelazite, da javite da dolazite u Srbiju, a sam ulazak u našu zemlju nije nikakav problem – rekao je Dačić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.