DAČIĆ: Aktuelna kriza u vezi s pandemijom korona virusa pokazala koliko je bitno da region sarađuje
Dačić je putem video linka prisustvovao važnom sastanku, Foto: Ministarstvo inostranih poslova

video konferencija

DAČIĆ: Aktuelna kriza u vezi s pandemijom korona virusa pokazala koliko je bitno da region sarađuje

Na unutrašnjem planu, Republika Srbija se uhvatila u koštac sa pandemijom pravovremenim i efikasnim merama.

Objavljeno:

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas na video konferenciji ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana i ministara spoljnih poslova članica EU koje su neposredni susedi regiona (Grčka, Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija).

Konferencija je održana na inicijativu ministara spoljnih poslova Grčke i Severne Makedonije - Nikosa Dendijasa i Nikole Dimitrova. Tema današnje konferencije bila je: „Kako uspešno doprineti, kroz zajedničku saradnju, narednim fazama suočavanja sa socio-ekonomskim posledicama pandemije“.

U svom obraćanju šef srpske diplomatije je istakao da je aktuelna kriza u vezi sa pandemijom korona virusa pokazala koliko je bitno da region sarađuje, jer virus ne poznaje granice, stepen ekonomskog razvoja ili neke druge međusobne razlike. Ministar je ponovio spremnost Srbije za daljim angažovanjem nivou regiona radi učvršćivanja ekonomskih veza i jačanja zajedničkog tržišta.

foto: Ministarstvo inostranih poslova

Ministar Dačić pozdravio odluku o uspostavljanju tzv. „Zelenih koridora“ u našem regionu, što je omogućilo da se u krizi izazvanoj korona virusom medicinska oprema i osnovne životne namirnice neometano transportuju kroz region, bez zastoja na graničnim i administrativnim prelazima.

Takođe, ministar je rekao da je Srbija preduzela konkretne korake ka postepenom otvaranju granica, uz poštovanje epidemioloških preporuka.

„Počev od 1. juna, otvaramo granice za državljane Albanije, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije, što je, takođe, u duhu jačanja poverenja i saradnje u regionu. Očekujemo da će i ostali partneri iz ovog dela Evrope, poštujući savete eksperata, krenuti u ublažavanje mera i postepeno otvaranje granica.“

Kada je u pitanju evropski put Srbije, ministar je naglasio da, bez obzira na trenutne okolnosti, Srbija nije izgubila iz vida značaj našeg evropskog puta i sveobuhvatne reforme društva.

„Nastavljamo da radimo na realizaciji naših ciljeva i nadamo se da će, u skladu sa tim, uskoro biti otvorena i nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom“, zaključio je ministar Dačić.

U nastavku je integralna verzija govora ministra Dačića

„Poštovani ministre Dendijas i ministre Dimitrov, Uvažene kolege ministri, Dragi prijatelji,

Dozvolite mi da izrazim zahvalnost ministru Dendijasu i ministru Dimitrovu na inicijativi za organizaciju ove konferencije, koja predstavlja dobru priliku da, u ovom izazovnom vremenu, razmotrimo mogućnosti našeg zajedničkog angažovanja na suzbijanju pandemije Kovid19 i ublažavanju njenih socijalnih i ekonomskih posledica.

Aktuelna kriza u vezi sa pandemijom pokazala je koliko je bitno da region sarađuje jer virus ne poznaje granice, stepen ekonomskog razvoja ili neke druge međusobne razlike.

Srbija je spremna za dalje angažovanje na nivou regiona radi učvršćivanja ekonomskih veza i jačanja zajedničkog tržišta. U tom smislu, već smo preduzeli konkretne korake ka postepenom otvaranju granica, uz istovremeno poštovanje epidemioloških preporuka. Počev od 1. juna, otvaramo granice za državljane Albanije, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije, što je, takođe, u duhu jačanja poverenja i saradnje u regionu. Ubeđen sam da će i ove godine najveći broj turista letovati u Grčkoj, pre svega zašto što žele da budu u prijateljskoj zemlji.

Pozdravljamo odluku o uspostavljanju tzv. „Zelenih koridora“ u našem regionu, što je omogućilo da se u ovoj krizi medicinska oprema i osnovne životne namirnice neometano transportuju kroz region, bez zastoja na graničnim i administrativnim prelazima. U tome veliku zaslugu imaju Regionalni savet za saradnju, Transportna zajednica i CEFTA. Ono što bi nam svima značilo je da se omogući i olakšani prelaz granica EU, što bi dodatno potvrdilo da je naš region neraskidivo vezan sa unutrašnje tržište EU. Za pohvalu je realizovana saradnja sa EU, bar kada je o mojoj zemlji reč, ali i ostalima u regionu, po pitanju repatrijacije građana koje je izbijanje pandemije zateklo daleko od matičnih država.

Na unutrašnjem planu, Republika Srbija se uhvatila u koštac sa pandemijom pravovremenim i efikasnim merama. Broj zaraženih na dnevnom nivou je u konstantnom opadanju, dok je smrtnost među zaraženima oko dva posto. Istovremeno, sa zadovoljstvom konstatujemo da su se i svi naši susedi u regionu dosta uspešno suočili sa pandemijom.

Srbija je, u cilju otklanjanja negativnih posledica pandemije, usvojila Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata pandemije i podršku privredi koji obuhvata mere poreske politike, direktne podrške privatnom sektoru, mera za očuvanje likvidnosti privatnog sektora i direktne podrške punoletnim građanima Srbije.

Usled pandemije Kovid19 zaustavljen je izuzetno pozitivan ekonomski rast koji je imala Srbija početkom ove godine i koji je u januaru bio oko 6,5% BDP, a u februaru 5,6% BDP. U prvoj polovini marta je došlo do usporavanja ekonomskih aktivnosti u zemlji, usled ekspanzije pandemije, tako da se može govoriti o karakteru recesije od druge polovine marta.

Dragi prijatelji,

Odluka EU i Hrvatske, kao Predsedavajućeg Savetu EU, da u jeku krize ne odustanu od Samita sa ZB, ohrabruje nas da naša vizija zajedničke budućnosti nije jednostrana. S druge strane, naš odgovor na krizu još jednom je pokazao da smo nesporno deo Evrope, sa odgovornim i zrelim institucijama i društvom. Saradnja i solidarnost su se, kao i mnogo pute pre, pokazali kao ključni za izlazak iz teške situacije. Svi smo tokom pandemije bili usmereni pre svega ka očuvanju zdravlja i života naših građana, međutim, sada se pred nama naziru novi izazovi i potreba prevazilaženja posledica krize. Stoga se nadam da će međusobna pomoć i podrška biti nastavljena, budući da jedino na taj način možemo da se nadamo oporavku. Paket pomoći koji je EU izdvojila za region, kao i brojni drugi koraci koje je Unija preduzela, uveravaju nas da u našim naporima nismo sami. Zaštitna medicinska oprema koju smo uputili pojedinim susedima, kao i repatrijacija građana EU, predstavljaju mali doprinos Srbije zajedničkoj borbi i uveravam vas da na našu podršku i predanost i dalje možete da računate.

Činjenica je da su pažnja i aktivnosti svih nas u prethodnom periodu bili usmereni ka suzbijanju pandemije. To ne znači da smo izgubili iz vida značaj našeg evropskog puta i sveobuhvatne reforme društva. Nastavljamo da radimo na realizaciji naših ciljeva i nadamo se da će, u skladu sa tim, uskoro biti otvorena i nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom. Nadam se da verovatna odluka Evropske komisije da odloži objavljivanje Paketa o proširenju za jesen neće imati uticaja na nastavak procesa evropske integracije Srbije i organizovanje nove Međuvladine konferencije.

Hvala.“

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Ministarstvo spoljnih poslova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.