SUDBONOSNI SASTANAK: Danas Vučić i još TRI ŠEFA DRŽAVE odlučuju o VEOMA BITNOJ STVARI ZA SVE NAS
Vučića danas očekuje važna video konferencija, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

važan video susret

SUDBONOSNI SASTANAK: Danas Vučić i još TRI ŠEFA DRŽAVE odlučuju o VEOMA BITNOJ STVARI ZA SVE NAS

Takođe, ključne teme, kada je reč o saradnji četiri zemlje su ekonomija, saobraćajno i infrastrukturno povezivanje i saradnja u energetici.

Objavljeno:

Predsednik Aleksandar Vučić učestvovaće danas na video konferencijskom sastanku Visokog saveta za saradnju kvadrilaterale Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije.

Tema sastanka, prema Tanjugovim informacijama, biće situacija izazvana pandemijom Kovida 19 i kako otvoriti granice među četiri zemlje i spasiti ekonomiju, uz garantovanu bezbednost svim građanima.

Na sastanku će učestvovati i premijeri Grčke, Bugarske i Rumunije, Kirijakos Micotakis, Bojko Borisov i Ludovik Orban.

Sastanak kvadrilaterale održan je više puta u poslednjih nekoliko godina.

Poslednji sastanak lidera četiri zemlje održan je u palati "Snagov" nadomak Bukurešta u martu prošle godine, ali u nešto drugačijem sastavu - pored predsednika Srbije Vučića i premijera Bugarske Borisova, učestvovali su i tadašnja premijerka Rumunije Vjorika Dančila i premijer Grčke Aleksis Cipras.

Na prethodnim sastancima predstavnika četiri zemlje dominirale su teme Evropske unije i ekonomske saradnje i infarstrukturnog povezivanja.

Predstavnici Grčke, Bugarske i Rumunije uvek su u razgovorima izražavali podršku Srbiji na njenom EU putu, smatrajući važnim proširenje i proces pristupanja Zapadnog Balkana Uniji.

Takođe, ključne teme, kada je reč o saradnji četiri zemlje su ekonomija, saobraćajno i infrastrukturno povezivanje i saradnja u energetici.

Tada su, kao najvažniji projekti, isticani južni i istočni krak Koridora 10, koji su u međuvremenu završeni i pušteni u saobraćaj, kao i izgradnja autoputeva koji treba da povežu Srbiju i Rumuniju.

Razgovaralo se o energetskim pitanjima i diverzifikaciji energetskih izvora i o energetskoj održivosti.

Današnji sastanak dolazi u specifičnom trenutku, kada se ceo svet suočava sa pandemijom virusa korona, pa će to biti prilika da lideri Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke razgovaraju o postizanju dogovora o otvaranju granica.

Za ekonomije četiri zemlje važno je otvaranje granica kako zbog lakšeg protoka roba, tako i građana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.